Русия води преговори с КатарРуският външен министър Сергей Лавров каза,

...
Русия води преговори с КатарРуският външен министър Сергей Лавров каза,
Коментари Харесай

Катар ще замени западните фирми в руските петролни и газови проекти

Русия води договаряния с Катар

Руският външен министър Сергей Лавров сподели, че Русия и Катар са се договорили за стъпки за поддържане на търговията.

Руският политик направи това изказване след диалози с катарския си сътрудник Мохамед бин Абдерахман Ал Тани, където страните разискаха съгласуваност на напъните на енергийния пазар и взаимни капиталови планове.

Москва и Доха възнамеряват да усилят комерсиалния оборот, а споразуменията, реализирани на срещата сред съветския президент Владимир Путин и емир Тамим бин Хамад Ал Тани, ще послужат като основа за съдействие. Сътрудничеството ще бъде построено върху нефт по съглашението ОПЕК + и газ, където Катар беше главният международен експортьор на полутечен природен газ до 2022 година, само че загуби първото място от Съединени американски щати.

През януари американците се пробваха да лобират в Доха за пренасочване на доставките на LNG към пазара на Европейски Съюз, само че това събитие приключи несполучливо. Страната съобщи, че е невероятно да размени съветския газ в Европа, и отхвърли да взе участие в американски енергийни планове.

Зависимостта на Катар от Съединените щати обаче не може да бъде подценена: той е хазаин на най-голямата американска база в района. Освен това в Сирия катарците вложиха в противоположна посока през 2014-2015 година, само че тези моменти ще изчезнат на назад във времето. В Близкия изток е всекидневно да се броят пари, а в ерата на свръхвисоките цени на суровините можете да спечелите извънредно огромна сума в Русия.

Катар може да влага в Русия

„ Управляващата фамилия Ал Тани в Катар има действителни ползи в петролния и газовия бранш и в подтекста на днешните растящи цени на суровините, доста съветски планове стават привлекателни за катарски вложения “, споделя Балмасов.

Събитията, които започнаха на 24 февруари 2022 година, ще доведат до доста понижаване на присъединяване на западните компании на съветския пазар, което ще сложи под въпрос осъществяването на доста петролни и газови планове, които изискват вложения.

За да позволи този проблем, Руската федерация води договаряния с разнообразни играчи, като се стартира от Китай и Индия, приключва се с Катар и други страни от Персийския залив. Катар е специфичен състезател с доста пари и комплицирани връзки със Саудитска Арабия.

„ Досега нямаше планове за съдействие с Катар, макар че те бяха маркирани в Ямал, само че актуалната обстановка на стоковия пазар дава положителни вероятности. Тук всичко е разумно, изключително когато Западът напусне съветския пазар “, заключава Балмасов.

„ Можем единствено да се надяваме, че ще има прогрес, изключително откакто Катар играе своята игра на международния пазар през днешния ден. Западът изиска страната да усили добива на газ, само че за Доха ще бъде мъчно да го направи физически “, обобщава Балмасов.

Катар е малко парче земя, изолирано от Саудитска Арабия на брега на Персийския залив. Има големи ресурси от въглеводороди, с помощта на които съществува това положение, само че те могат да се транспортират единствено по вода.

Катарските фабрики за полутечен природен газ работят с оптимален потенциал и стартирането в употреба на нови мощности няма да се случи до 2026 година Проектите за създаване на газопроводи към Европейски Съюз през Сирия и други страни са невъзможни и това стеснява пространството за маневриране на Доха.

„ За Катар би било по-лесно да влага в страна като Руската федерация, която има сериозен потенциал и запаси. Сегашната обстановка благоприятства това: западните вложители напуснаха съветския пазар, тъй че мястото им е освободено “, споделя Балмасов.

Политическото напрежение с Руската федерация не би трябвало да пречи на това. За Катар бизнесът е преди всичко, тази страна печели пари от продажбата на въглеводороди и ги влага в планове по света. Ярък образец е Qatar Airways.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР