Русия вероятно провежда тайни изпитания на ядрени оръжия с малка

...
Русия вероятно провежда тайни изпитания на ядрени оръжия с малка
Коментари Харесай

Американското разузнаване: Русия провежда ядрени опити

Русия евентуално организира секрети тествания на нуклеарни оръжия с дребна мощ, с цел да модернизира нуклеарния си боеприпас, като по този метод нарушава Договора за цялостна възбрана на нуклеарните опити, написа американското издание "Уолстрийт джърнъл ", цитирайки източници от спецслужбите на Съединени американски щати.

Според източниците, тестванията имат за цел да подобрят нуклеарните качества на Русия. Това е първият път, когато Вашингтон твърди, че Русия не се придържа към контракта, оспорвайки изказванията на Москва, че съблюдава контракта. Това става, откакто рамката за надзор на въоръжаването, ограничаваща военната конкуренция сред Съединени американски щати и Русия, стартира да се пропуква и двете страни преследват амбициозни стратегии за основаване на нови нуклеарни оръжия.

Става дума за действия в архипелага Нова Земя в Северния ледовит океан, където Русия организира нуклеарни опити. Там евентуално Русия е провела проби с нуклеарни оръжия с доста дребна мощ като част от устрема си да създаде нови нуклеарни оръжия, настояват анализатори от американските спецслужби.

През 2017 година Съединени американски щати упрекнаха Русия в нарушение на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват. Договорът за цялостна възбрана на нуклеарните опити беше признат от Общото заседание на Организация на обединените нации през 1996 година и беше подписан както от Русия, по този начин и от Съединени американски щати. Договорът е подписан и утвърден от Русия, само че в никакъв случай не е утвърден от Съединени американски щати.

Данни от 2019 година демонстрират, че Русия разполага с 26 910 дейни нуклеарни бойни глави, до момента в който Съединени американски щати разполагат с 27 410 броя.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи по-рано този месец, че страната му е подготвена да прегледа ново нуклеарно съглашение със Съединени американски щати след неуспеха на Договора за ликвидирането на ракетите със междинен и дребен обхват, който беше подписан сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики през 1987 година от тогавашните държавни глави Роналд Рейгън и Михаил Горбачов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР