Русия вече не фигурира като заплаха за сигурността на Европейския

...
Русия вече не фигурира като заплаха за сигурността на Европейския
Коментари Харесай

Русия вече отсъства от основните заплахи в българския доклад за сигурността

Русия към този момент не попада като опасност за сигурността на Европейския съюз и България - това излиза наяве от плана на годишния отчет за положението на националната сигурност за 2017 година. Документът беше признат от държавното управление на последното му съвещание в сряда и следва да бъде импортиран за разглеждане в Народното събрание.
 Премиерът и службите постоянно погазват закона. Но всичко е тъкмо...  Борисов се извини на Путин за  Путин: След няколко дни ще имам удоволствието да посрещна Борисов  Няма връщане обратно: АЕЦ Белене стана част от националната сигурност
Докато в предходния отчет за 2016 година беше посочено, че дейностите на Русия са източник на районна неустойчивост и заплашват нашата съществена цел за единна, свободна и мирна Европа , в сегашния няма сходни квалификации. Прави усещане, че в него тонът е доста обран и името на Русия не се показва непосредствено, когато се приказва за " дисбаланс на силите в Черно море " и рецесията в Украйна.

Според създателите на отчета се наблюдават негативни промени в  " геостратегическа среда на сигурност в непосредствена непосредственост до нашата територия ", а в Черно море има " нарушен баланс на силите ", като не се показва източникът на опасността. Съвсем страхливо обаче се загатва, че става въпрос за Русия:

Негативните промени в геостратегическа среда на сигурност в непосредствена непосредственост до страната и нарушавания баланс на силите в Черно море, в резултат на рецесията в Украйна и милитаризирането на Крим, постановиха подготовката на щабовете и формированията да бъде ориентирана предпочитано към отработване на задания по задача „ Отбрана “.

Съставители на отчета означават и това, че има  " рецесия на доверие в връзките " България, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Русия. 
От излиза наяве също, че влошените отношения на Руската федерация с НАТО и Европейски Съюз към този момент не слагат пред тестване европейската сигурност .  

Вече отсъстват и констатациите за растяща опасност поради превъоръжаването на съветската войска, доминирането на Русия в акваторията на Черно море, в това число и разширения изход на страната до енергийните находища, което за 2016 година беше регистрирано като " трайно нарушение на геостратегическия и военния баланс в Черноморския район ". 

В заключенията от отчета се показва, ча политиката на страната е ориентирана към баланс в връзките със съдружниците и Русия: 

Въпреки продължаващите спорове в пост-съветското пространство и продължаването на санкционния режим, не бе позволено в допълнение утежняване на връзките на Република България с Руската Федерация или внасяне на подозрения в готовността да изпълняваме съюзническите си отговорности.

Отчетено е също, че продължава дейната активност на задгранични секретни служби, които имат дълготраен интерес към района Югоизточна Европа и Черноморския район. Тези служби работят против ползите на България и се употребяват с поддръжката на политическите управления на съответните страни. Родните служби отчели " възходящ интензитет " при използването хибридни подходи. 

Отново без да се загатва името на съответната страна, отчетът разяснява, че " разнообразни страни " не престават да вършат опити за втълпяване на непознат шовинизъм измежду избрани маргинализирани групи и общности.

Специалните служби на разнообразни страни от района не престават интензивно да работят за реализация на личните външнополитически доктрини и стратегически ползи, в това число посредством опити за придобиване на сензитивна и класифицирана информация за процеси в обществената, политическата, икономическата, военната сфера у нас.

През 2017 година ДАНС е наложил " насилствени административни ограничения " на четирима души, за които е открито, че работят за непознати служби. В същото време петима души са включени в листата с " нежеланите чужденци ", които съставляват опасност за сигурността.

Без изненада в 163-те страници на отчета е отделено и място за плана на АЕЦ " Белене ", който е отбелязат като " евентуален риск за националната сигурност ". " Белене " участва и в обновената тактика за национална сигурност. От обясненията в отчета излиза наяве, че в действителност нереализацията на плана съставлява опасност, защото, в случай че не бъде намерено решение за рационално потребление купените реактори и построената инфраструктура, това значи, че те би трябвало да бъдат отписани от баланса на Националната електрическа компания (НЕК): 

Имайки поради забележителния размер на вложените средства – почти 3 милиарда лева, отписването на активите ще докара до декапитализиране на НЕК. Тези отрицателни последствия ще имат директно отражение и върху Българския енергиен холдинг на консолидирана база. Проявлението на сходен риск ще се характеризира с висока степен на влияние и би могло да докара до дестабилизиране на електроенергийния бранш, отчитайки характерната функционалност, която извършва НЕК, според Закона за енергетиката, а точно публичен снабдител на електрическа сила за контролирания пазар/битовите консуматори и стопанските субекти присъединени към мрежи ниско напрежение.

Традиционно в документа е непокътнат духът, в който дейностите на държавното управление в разнообразни секторни политики се регистрират като верни. Ресорният на премиера Бойко Борисов бранш " Сигурност " прави оценка високо напъните на държавното управление и даже си разрешава да установи, че парламентарните избори през 2017 година са удостоверили желанието на гласоподавателите за продължение на подхванатия курс в региона на сигурността:

През 2017 година политиката за национална сигурност на Република България продължи да развива заложените през 2015-2016 година цели и цели. Основание за това бяха резултатите от изборите в края на март 2017 година, на които българският гласоподавател удостовери своето утвърждение за тях и за метода на реализирането им.

В текста е отделено доста по размер място за подготвяното през 2017 година председателство на Съвета на Европейски Съюз, като е изработен и обстоен отчет за работата на обособените министерства. Без да е ясно за какво, в отчета е отделено място включително за отделените средства на Агенция " Пътна инфраструктура " за пътни поправки и за строителството на автомагистрали. 

Без изненада отчетът регистрира неприятното положение на Въоръжените сили, което беше установено в Доклада за положението на въоръжените сили. Въпреки че следващото отсрочване на модернизационните планове е маркирано като отрицателна наклонност, в заключенията на отчета е посочено, че държавното управление и Народното събрание са съумели отстранят съмненият в правилността и прозрачността на взети не от това държавно управление решения. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР