Русия вече може да достави на Сирия ЗРК С-300 Фаворит,

...
Русия вече може да достави на Сирия ЗРК С-300 Фаворит,
Коментари Харесай

Израелските F-35 ще започнат ли лов на руски С-300?

Русия към този момент може да достави на Сирия ЗРК С-300 „ Фаворит ”, разгласи министър Серегей Лавров. Американският удар смъкна моралните загради пред Русия с поетите отговорности преди 10 година да не прави това. И в този момент в Сирия има такива комплекси, само че те са съветско владеене с съветски личен състав – по тях нито Съединени американски щати, нито Израел могат да посегнат, написа Блиц.

Перспективата Сирия да придобие свои С-300 мощно разтревожи Израел. Такива доставки разрушават „ нежните ” съглашения сред двете страни и каналите за връзка една с друга, побърза да напише Bloomberg. Сега Израел се употребява със „ независимост на маньовъра ” в небето с помощта на „ невидимата зелена светлина от Москва ”, осигуряваща му предимство във въздуха ”.
 
Руският специалист по Близкия Изток Семьон Багдасаров е уверен, че връзките сред РФ и Израел ще се влошат, защото Израел ще загуби част от превъзходството си във въздуха.
 
Виктор Мураховски обръща внимание, че Израел нанася ударите си от Ливан, само че С-300 ще им отнеме тази опция, тъй като могат да обстрелват по 6 цели по едно и също време, а времето за привеждан към пердах е единствено 6 минути.
 
„ Сирия към този момент има някакви не неприятни системи за непосредствен и междинен радиус на деяние ” – означи Джереми Бинни, редактор по отношение на Близкия Изток и Африка в списание Jane’s Defence Weekly.  Ако се прибавят С-300 „ сирийците ще бъдат способни да основат над страната задоволително обширна многослойна отбрана от средства за Противовъздушна отбрана.
 
Някои израелски специалисти към този момент обществено обявиха, че единственият вид на отговора на доставянето на тези ЗРК е те да бъдат незабавно унищожени още преди инсталирането, като бъдат употребявани новите изтребители F-35 и средства за РЕБ. Ако обаче комплексите бъдат конфигурирани с съветска помощ, освен това съветските „ гарантийчици ” участват там дълготрайно по контракт, като съветските инструктори дълготрайно учат „ възглупавите араби ”, нещата се трансформират. Евреите ще би трябвало дълго да чакат.
 
„ Няма неуязвими системи за Противовъздушна отбрана, няма и неуязвима авиация ” – напомня Мураховски.
 
Рано е обаче американските медии да потриват предостатъчно ръце в очакване на израелско-руски боен спор. И двете страни теоретично отхвърлят този вид.
 
Известният израелски ексразузнавач Яков Кедми подлага на подозрение даже тезиса за утежняване на връзките, тъй като нищо не заплашва сигурността на Израел, а единствено усложнява задачата по гарантиране отбраната на страната. Всяка страна има свои ползи и ги отстоява.
 
Според Кедми С-300 няма да повлияе съществено на салдото. „ Ако обаче стане дума за С-400 дружно с куп други детайли от Противовъздушна отбрана – това е друго. ”
 
Генерал Айтеч Бижев от Противовъздушна отбрана на Оперативно-наблюдателно дело отбелязва, че С-300 значително ще усилят отбранителните благоприятни условия на Сирия при наново нахлуване, само че не могат да прикрият цялата територия на страната, защото ЗРК комплексите би трябвало да се разположат шахматно през 50-60 км – за това са нужни няколко годишни бюджета на Дамаск.
 
Противовъздушна отбрана се построява, както по посоки за влитане, по този начин и за по-близко обектово прикриване на електроцентрали, командни пунктове, административно-промишлени центрове, пристанища, летища, промишлени региони. (Преди няколко десетилетия колоритният полковник Андонов от ВА „ Раковски ” започваше лекцията по Противовъздушна отбрана с паметното изречение, че тя е като вълната на дамата – прикрива, само че не защищава ”.)
 
По принцип сирийската авиация постоянно може да си обезпечи пролуки в „ стикове ” сред ЗРК. Затова за по-ефективно посрещане на ракетно нахлуване от страна на Съединени американски щати и техните съдружници, Сирия би трябвало да сътвори смесена формация за Противовъздушна отбрана с присъединяване на единствено от ракети, само че и от авиация и средства за РЕБ. Ефективността на отбраната се разчита като средствата за защита превъзхождат средствата за нахлуване 1,3-1,7 пъти.
 
За отбрана на значими обекти на територията на страната са задоволителни 3-4 дивизиона (всеки с по 12 установки). Те обаче не са задоволителни за отразяване на масирана офанзива на Съединени американски щати с потребление на самолетоносачи и старт на стотици крилати ракети.
 
Експертът обръща внимание, че потреблението на С-300 извънредно срещу крилати ракети не е рентабилно, тъй като задачите са елементарни. С-300 по-скоро са предопределени за заличаване на маневриращи комплицирани цели от вида на самолети от тактическата и стратегическата авиация, самолети за далечно радиолокационно разкриване, поставяни на разстройства. С крилатите ракети чудесно се оправят комплексите за непосредствен пердах („ Панцир-С ”, „ Бук ”)
 
Експертите са уверени, че вероятността за снабдяване на С-300 в Сирия е доста огромна. Според тях, Западът мина избрана линия в своето игнориране на сделките, в това число и негласни. Страните се довериха една на друга. Западните имаха вяра, че РФ няма да достави, руснаците пък имаха вяра, че съперниците няма да слагат под опасност избрани обекти. „ Сега от какво да се тормозим? ” – запита съветският външен министър Лавров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР