Русия вдига възрастта за наборната военна служба до 30 години.

...
Русия вдига възрастта за наборната военна служба до 30 години.
Коментари Харесай

Русия: какво ще се случи с 30-годишните мъже?


Русия подвига възрастта за наборната военна работа до 30 години. Какво тъкмо значи това и по какъв начин ще се отрази на 30-годишните руснаци? А безпокоят ли се околните им?

Руски бойци на път за Украйна

На 12 януари представителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че кардинално поддържа вдигането на възрастовата граница за постъпване в армията на 30 години. Преди това шефът на Комисията по защита в Думата Андрей Картаполов съобщи, че от 1 април наборниците ще влизат в казармата по новата скица, като в началото това ще става по " смесена система " - . Как се посреща това и по какъв начин се чака да реагират евентуалните наборници и техните близки? Дъждовни води беседва с правозащитничката и секретарка на Съюза на комитетите на войнишките майки Валентина Мелникова.
Редакцията предлага
Дъждовни води: Промяната на наборната възраст в Русия разследване ли е от проблемите с наборниците след оповестената готовност?

Валентина Мелникова: Идеята, стартирана от Шойгу (министър на защитата на – б.ред.) беше доста странна. Разбираемо е за какво се желае увеличението на числеността на армията до 1,5 милиона души. Но за какво би трябвало да се трансформира наборната възраст, откакто програмата за набиране на бойци с контракт върви добре?

Все отново законът е доста явен, там тъкмо е посочена възрастта. Ако създадат промени, по какъв начин ще го създадат? Имахме такава обстановка през 1995, когато наборниците, които бяха призовани за една година, служиха година и половина. Тогава неотложно внесоха променения период за наборна работа в Държавната дума и всички останаха да служат. Как ще постъпят сега не е доста ясно. И какво значи " до 30 години "? Искам да напомня, че на 27 години жителите от мъжки пол, които се водят на доклад при военните, получават военните си книжки или удостоверения и минават в запаса. Не разбирам по какъв начин е допустимо в този момент да им върнат статута на наборници посредством закона за военната тегоба.

Всъщност, в случай че до два месеца се внесе някаква корекция за повишение на горната възрастова граница, тогава ще се окаже, че всички, които от 1 януари до 15 юли 2023 са навършили 27 години, ще попаднат във въпросната група с повдигането на наборната възраст. Но всички останали към този момент ще бъдат запасняци. Да, те отново ще подлежат на готовност, само че е нереалистично да бъдат върнати на работа.

Дъждовни води: Тоест и при този състав на Държавната дума ще бъде много мъчно да се откри метод по какъв начин да се " извадят хора "  от запаса?

Валентина Мелникова: Нямам визия по какъв начин ще го оформят, тъй че да може нововъведението да се ползва от 1 април. Защото има и доста други фактори. Да приемем, че тези 27-годишни попаднат измежду наборниците от пролетния набор. Но нали и при тях има благоприятни условия за освобождение от военна работа - по здравословни аргументи, в случай че наборникът има три деца или научна степен. За страдание никой не показа демографски калкулации, само че не мисля, че тези 27-годишни мъже са толкоз доста, че да стигнат за увеличението на армията с още половин милион души.

Дъждовни води: Видяхме, че. Никой не слага въпроса до каква степен законно е всичко това. Но по всичко проличава, че пролетният набор ще включва и доста нарушители.

Валентина Мелникова: И предходната есен бяха набирани бойци от наборници и мобилизирани. И през 2019 година обикаляха по районите. Въобще това наподобява е остаряла, нормална процедура на военните окръжия: да извеждат хора от къщите им в 6 часа сутринта, да се дебне край входовете на жилищата, да се хващат хора в метрото, на улицата, във влака. Не имам вяра да измислят нещо ново в този момент. Разбира се, че законът може да не бъде спазен, защото постоянно се нарушава против всички. Но това не прави доста работа в съответния случай. Да кажем цинично, че даже и всички да ни призоват да се бием, казусът за страната си остава. Защото Путин се закле, че наборници няма да вземат участие в бойните дейности. И към този момент наподобява, че това заричане се съблюдава.

Дъждовни води: Като социална организация имате ли информация или противоположна връзка от наборници или техни близки по какъв начин те реагират на всичко това?

Валентина Мелникова: За страдание това не провокира никаква паника и никакво безпокойствие у популацията. Изглежда, че до момента в който не му припари под задника, то няма да се раздвижи. От оповестяването на това от военния министър до през днешния ден никой не е показал интерес към тематиката и не се е запитал " А мен визира ли ме? ". В нашата организация това ни тревожи. Когато нещо се случи, всички тичат при нас в Комитета на войнишките майки. А в този момент демонстрират цялостна индиферентност от проектите за повишение на наборната възраст.

***

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Как действа пропагандата в Русия
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР