Русия възпрепятства преговорите за постигане на споразумение по план за

...
Русия възпрепятства преговорите за постигане на споразумение по план за
Коментари Харесай

Домбровскис с остра критика към Русия заради блокирането на украинското зърно

Русия попречва договарянията за реализиране на съглашение по проект за експорт на украинското зърно, което сега е блокирано заради съветската инвазия, съобщи комисарят на Европейски Съюз по въпросите на търговията Валдис Домбровскис, представен от ДПА.

Украйна е основен международен снабдител на зърно и хранителни масла, само че огромна част от реколтата ѝ е блокирана, тъй като Русия е окупирала пристанищата ѝ или тъй като свободните пристанища са минирани, с цел да се отблъсне съветската атака. Вече седмици наред се водят договаряния за реализиране на компромис, който да разреши на реколтата да се придвижи по някакъв метод.

„ Мисля, че е ясно какво я блокира: Русия ", съобщи през днешния ден Домбровскис. " Русия би трябвало да спре експанзията си и да спре да блокира украинския експорт на храни ".

Експертите се тормозят, че в случай че украинските доставки не бъдат освободени, нашествието в Украйна, която към този момент е рецесия сама по себе си, ще се разрасне в световна продоволствена рецесия за бедните страни, които разчитат на украинските храни.

Днес вниманието се насочва към срещата на Световната комерсиална организация в Женева, където Европейски Съюз и други страни се пробват да изразят взаимност с Украйна. Домбровскис заяви, че повече от 50 страни са подписали декларация за поддръжка на Украйна.

Според украинските оценки износът на повече от 23 млн. тона зърно и петролни артикули е блокиран. Преди нападението Украйна изпращаше 90 % от селскостопанския си експорт по море. Сега обаче Русия управлява пристанищата в Мариупол, Херсон и Бердянск. Николаев е мощно развален, което оставя Одеса като само допустимо пристанище за експорт на украински артикули сега.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР