Русия укрепва позициите си в Арика и се опитва да

...
Русия укрепва позициите си в Арика и се опитва да
Коментари Харесай

Financial Times: Русия укрепва позициите си в Африка, създава втори фронт срещу Запада

Русия укрепва позициите си в Арика и се пробва да сътвори в района нещо като " втори фронт " против Запада, написа през днешния ден Financial Times.

Интересите на Русия се разгръщат от Мали до Судан. Съветникът на френския президент Еманюел Макрон - Самюел Рамани счита, че задачата на Москва е да отслаби Европа и да открие фронт там, където Европа и Франция наподобяват слаби ".

Особено мощно е въздействието на Русия в Централно-африканската република. Руското наличие включва 1500 бойци на ЧВК " Вагнер ", рандеман на злато и елмази и даже дружество по произвеждане на водка.

Църквата в столицата Банги към този момент е в диоцеза на Московската патриаршия, а в учебните заведения са основани класове за сираци, в които те учат съветски език. Руският към този момент е наложително в университетите.

Русия доставя оръжия на държавното управление на ЦАР, а наемниците на " Вагнер " охраняват президента Фостен-Арканжа Туадеру.

" Те не просто са негова защита, той е техен пленник ", твърди пред FT западен посланик.

След прелом извършен през септември в Буркина Фасо още през ноември новото държавно управление " помоли за помощ " ЧВК " Вагнер ".

Москва се намесва и в Судан, където съветски компании правят противозаконен рандеман на злато. Военната хунта в Мали също употребяват " услугите " на ЧВК " Вагнер ".

FT отбелязва, че през март 2022 година по време на гласоподаване на резолюция на Организация на обединените нации осъждаща нападението против Русия 25 африкански страни се въздържаха или въобще не гласоподаваха.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР