Русия твърди, че САЩ се стремят да рестартират програма за

...
Русия твърди, че САЩ се стремят да рестартират програма за
Коментари Харесай

Искат ли САЩ да започнат ядрени опити в Невада?

Русия твърди, че Съединени американски щати се стремят да рестартират стратегия за нуклеарни опити в Невада. Ала всевъзможни опити с атомни оръжия ще бъдат надалеч от пустинните детонации от Студената война.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков загатна пред съветския парламент, че “ако Вашингтон следва разрушителния път на нуклеарните опити ”, тогава “ние ще бъдем принудени да отразяваме и това ”.

Коментарите на Рябков идват на фона на нуклеарните закани на Русия към нейната инвазия в Украйна

Руските политици също по този начин разискват анулацията на ратификацията от Москва на знаковия Договор за всеобхватна възбрана на опитите (CTBT).

В това време американските учени се стремят да тестват остаряващите ресурси от нуклеарни оръжия на страната. Но без зрелищни детонации, а като основат имплозия без нуклеарна детонация.

Проектът Scorpius на стойност 1,8 милиарда $ ще даде на учените по-подробен взор върху това дали нуклеарните оръжия са подобаващи. Той ще употребява теоретично компютърно моделиране, заяви Асошиейтед прес.

Това бележи по-нататъшна стъпка в еволюцията на тестванията на нуклеарни оръжия

През 50-те и 60-те години на предишния век тестването им включваше детонации над които се извиваха страшни облаци, във формата на гъба. След това тестванията се пренасочиха към подземни детонации, които завършиха през 1992 година в сходство с CTBT.

Съединени американски щати, Русия и Китай организират по този начин наречените подкритични проби с нуклеарен материал, които не включват продължителна верижна реакция. Това изясни Дарил Кимбъл, изпълнителен шеф на Асоциацията за надзор на въоръженията.

„ Има разнообразни типове опити, които страните с нуклеарно оръжие организират. Така те ревизират свойствата, най-много на плутония, който се съдържа в нуклеарните бойни глави, с цел да схванат положението на своя боеприпас “, сподели той пред Newsweek.

Те включват компютърни симулации, употребяващи данни от исторически нуклеарни тестови детонации. По този метод се опитат да предскажат по какъв начин съществуващите бойни глави в арсенала ще се държат с течение на времето.

„ През последните 30 години тази тактика сполучливо разреши на Русия, Съединените щати, Франция, даже Китай, да запазят арсеналите си без тестване на нуклеарни експлозиви “, сподели той.

Но нова епоха на тестване, известна като „ гъделичкане на опашката на дракона “, ще включва инжектор с високоенергиен електронен лъч. Той е с дължината на футболно игрище

Инжекторът ще бъде подложен на 300 метра подземен в обекта за национална сигурност в Невада.

Неговият лъч ще се сблъска с железна цел, генерирайки рентгенови лъчи, които проникват през тестовите обекти. Тъй като плутоният се компресира с мощни експлозиви, детектор ще преобразува рентгеновите лъчи в изображения, записани от сензитивна камера.

В момента се сглобява в Националните лаборатории Sandia в Ню Мексико, съставените елементи за плана се изпращат до пустинята Невада.

„ Очакваме с неспокойствие да установим тази дарба през 2027 година, провеждайки първите подкритични опити, употребявайки тези нови благоприятни условия ”, разяснява Дейв Фънк, вицепрезидентът на подкритичните опити в Невада, сподели пред AP

Въпреки това Кимбъл от Асоциацията за надзор на въоръженията сподели, че методът, по който Русия оформя новите проби, е мотив за безпокойствие

„ Когато чуем от Владимир Путин или някой различен от съветското държавно управление, който допуска, че Съединени американски щати се готвят да извършат тест с нуклеарен гърмеж, считам, че това е обезпокоителен знак. Русия се пробва да откри безпричинно, цинично опрощение да го направи сама ”, споделя той.

Миналата седмица Путин съобщи, че нуклеарната теория на Русия не се нуждае от актуализиране, само че към момента не е подготвен да каже дали Москва би трябвало да възобнови нуклеарните опити.

Неговото мнение, че Русия може да обмисли дератифициране на CTBT, беше възприето от специалисти по сигурността като сигнализиращо че Москва, която има най-големия нуклеарен боеприпас в света, е подготвена да възобнови нуклеарните опити.

Джил Хруби, началник на Съединени американски щати Националната администрация по нуклеарна сигурност съобщи през юни, че Съединени американски щати са отворени към концепцията интернационалните наблюдаващи да следят подкритичните опити.

Кимбъл сподели, че съветските законодатели, загрижени за полигона в Невада, “трябва да насърчат държавното управление си да взе участие в добросъвестни полемики със Съединени американски щати по отношение на ограничения за създаване на доверие ”.

„ Това е много ясна логичност “, добави той.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР