Русия трябва незабавно да върне на Полша останките от президентския

...
Русия трябва незабавно да върне на Полша останките от президентския
Коментари Харесай

Пак се заговори за разбилия се самолет, в който полският президент Качински загина

Русия би трябвало неотложно да върне на Полша останките от президентския аероплан Ту-154, който се разруши край Смоленск на 10 април 2010 г. Това се споделя в резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), призната в Страгбург.

В самолета починаха 96 души, измежду които президентът Лех Качински със брачната половинка му Мария, членове на Народното събрание, държавното управление, военното командване - съвсем целият политически хайлайф на Полша по това време, написа Блиц.

Полската делегация пътуваше от Варшава за Смоленск, с цел да взе участие в траурните церемонии, отдадени на 70-годишнината от всеобщите разстрели в Катинската гора, при които 22 хиляди полски офицери и интелектуалци са избити от чиновници на руското Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР).

Версията на съветската страна е, че самолетът е аварирал поради гъстата мъгла и неправилните дейности на екипажа. Тя ненапълно беше призната от основаната половин година по-късно полска комисия, която обаче уточни, че дейностите на съветските диспечери са били неудовлетворителни, а техническото съоръжение на летището не било на нужното равнище.

През април тази година полската страна инициира ново следствие. Според откритите данни, специалистите заключават, че на борда е имало няколко гърмежа и самолетът е почнал да ес разпада още във въздуха. Разследването обаче не може да бъде приключено, защото съветската страна отхвърля да съобщи черните кутии на самолета, част от отломките, както и други улики.

В резолюцията си ПАСЕ приканва съветските управляващи да се въздържат от нови дейности на мястото на злополуката, които може да се преглеждат като опозоряване. В документа се споделя също, че процесът на историческо помиряване сред двете страни би трябвало да се основава на историческата истина, и да не се подлага на риск поради оскърбително или провокативно държание на съветската страна във връзка с събитията край Смоленск.

По време на дебатите в ПАСЕ депутатите подчертаха неведнъж, че съгласно Международната конвенцията за гражданската авиация, така наречен Чикагска спогодба, въз основа на която е водено следствието, Москва е длъжна да върне на полската страна всички парчета от самолета. Повече от осем години след нещастието обаче съветските управляващи отхвърлят да го създадат.

Литовският народен представител Емануелис Зингерис означи, че следствието на нещастието от съветските управляващи потегля в придобива чудноват темперамент, " стартират да изчезват доказателства, заличават се следи от нещастието при ремонтни работи на Смоленското летище ".

" Това, че Русия не връща отломките от самолета повече от осем години, значи, че тя има какво да крие ", акцентира френският народен представител Андре Гатолан.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР