Русия трябва да зарази статута си на една от водещите

...
Русия трябва да зарази статута си на една от водещите
Коментари Харесай

Путин: Русия трябва да запази статута си на водеща ядрена и космическа страна

" Русия би трябвало да болести статута си на една от водещите нуклеарни и галактически страни ", съобщи съветският президент Владимир Путин на видеоконферентно заседание по въпросите на развиването на галактическия бранш, проведено по случай 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса - на руския космонавт Юрий Гагарин, предадоха Франс прес и ТАСС, представени от Българска телеграфна агенция.

" В новия, 21-и век, Русия би трябвало почтено да поддържа статута си на една от водещите нуклеарни и галактически страни, защото галактическият бранш е директно обвързван и с защитата ", сподели Путин, който посети мемориала на мястото на кацането на Гагарин на 700 км югоизточно от Москва, където сложи цветя на паметника му и беседва с космонавти.

Той изиска да се изготви тактика за галактическо развиване за интервал от минимум 10 години, като загатна преди всичко бранша на защитата, както и телекомуникациите, превоза, научните проучвания, опазването на здравето и образованието.

 Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

 Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

Путин приветства историческия триумф на Гагарин, като съобщи, че постоянно ще е огромна горделивост, че Русия е страната, която " отвори пътя към Вселената ".

 Руският президент засади дръвче край мемориала
Руският президент засади дръвче край мемориала
Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

Русия ще продължи да развива стратегиите за интернационално съдействие в галактическата област, съобщи още Путин.

 Путин и първата жена космонавт - Валентина Терешкова
Путин и първата жена космонавт - Валентина Терешкова
Снимка: Kremlin Pool Photo via AP/БТА

" Готови сме да участваме в взаимна работа с нашите сътрудници в Космоса ", сподели той.



Космонавтите от Международната галактическа станция също се включиха в приветствията. Олег Новицки съобщи, че това са били " 108 именити минути, трансформирали се в образец за мъжество ".

 Поехали! 60 години по-късно Виж още

Ръководителят на съветската галактическа организация Роскосмос Дмитрий Рогозин съобщи, че Русия е " съсредоточена и в бъдещето " и даде обещание " доста значими промени ". Той постави цветя край стената на Кремъл, където са заровени Юрий Гагарин и бащата на руската галактическа стратегия Сергей Корольов.

Полетът на Гагарин на 12 април 1961 година продължава 108 минути, като той прави цялостна обиколка на Земята.

Космическата капсула " Восток ", с която Гагарин прави полета си, ще бъде изложена от на следващия ден в Музея на космонавтиката в Москва на галерия под наслов " Първия ". Ще бъдат показани и други съоръжения - големият ключ за задействане на моторите или катапултиращата седалка, с която Гагарин напуща капсулата си на 7 км от повърхността.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР