Русия трябва да участва в разследването на взривовете по газопроводите

...
Русия трябва да участва в разследването на взривовете по газопроводите
Коментари Харесай

Русия: Участието ни в разследването на щетите по газопроводите е задължително

Русия би трябвало да взе участие в следствието на гърмежите по газопроводите " Северен поток ". Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от " Ройтерс ".

Операторите на двата тръбопровода сред Русия и Германия показаха, че не могат да инспектират развалените сектори заради рестриктивните мерки, наложени от датските и шведските управляващи, цитира news.bg.

Според Песков обаче съветското присъединяване в следствието и установяването на вредите би трябвало да бъде " наложително ".

Той дефинира като " тревожни " изказванията на някои западни страни, че Москва не би трябвало да взе участие в следствието на течовете.

Досега на конференциите, които се организираха в Дания и Швеция, чухме такива тревожни изказвания, че е изключено каквото и да е съдействие с съветската страна, означи Песков.

Считаме, несъмнено, че присъединяване на Русия в инспекцията на развалените обекти и в следствието на случилото се би трябвало да бъде наложително, акцентира той.

По-рано компанията Nord Stream 2 AG разгласи, че не е получила нужните разрешителни за инспекция на развалените сектори на газопровода от Дания, Швеция и Норвегия.

Доставките по газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 ", които свързват Русия и Германия през Балтийско море, бяха прекратени предишния месец от това, което съгласно Москва е акт на " интернационален тероризъм ".

Руският президент Владимир Путин към този момент упрекна Съединените щати и техните съдружници за причиняването на гърмежите, увредили тръбопроводите - обвинявания, които Вашингтон отхвърли.

Москва неведнъж е подчертавала, че Съединени американски щати ще завоюват от повредите на " Северен поток " 1 и 2. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков означи, че след повредата на газопровода Вашингтон може да усили цените и продажбите на полутечен природен газ (LNG).

Руското посолство в Съединени американски щати заяви, че военни кораби на Съединените щати са били регистрирани в региона, където бяха развалени тръбопроводите на " Северен поток ".

Газопроводите " Северен поток 1 " и " Северен поток " 2 се оказаха в центъра на геополитическото напрежение през последните месеци, откакто Русия спря доставките на синьо гориво за Европа като хипотетично възмездие против западните наказания след нахлуването ѝ в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР