Русия трябва да спре да се опитва да набира сърби

...
Русия трябва да спре да се опитва да набира сърби
Коментари Харесай

Вучич призова Русия да спре да набира сръбски доброволци за войната в Украйна

Русия би трябвало да спре да се пробва да набира сърби да водят война в съветската наемническа формация „ Вагнер “ в Украйна, съобщи сръбският президент Александър Вучич, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Той насочи рецензия към съветски уеб страници и групи в обществените мрежи, които разгласяват разгласи на сръбски език, в които частната войска „ Вагнер “ приканва доброволци да се причислят към нея.

„ Защо вие от „ Вагнер “ призовавате който и да било от Сърбия, щом знаете, че това е против нашите правила? “, попита Вучич късно в понеделник в предаване на белградската „ Хепи ТВ “.

Сръбски доброволци участваха в борбите на страната на проруските сили в Украйна през 2014 и 2015 година Точният им брой е незнаен, само че съгласно наблюдаващи десетки сърби са се присъединили в боевете от 2014 година насам.

Сръбското законодателство не разрешава на сръбските жители да вземат участие в спорове в чужбина и до момента няколко души са получили присъди за това.

Вучич отхвърли изказванията, че групата „ Вагнер “ на Евгений Пригожин, непосредствен съдружник на съветския президент Владимир Путин, има наличие в Сърбия.

Днес съветската осведомителна организация РИА Новости излъчи видеоматериал, в който се виждат двама маскирани мъже, за които твърди, че са сръбски доброволци, на подготвителен огневи полигон в следената от Русия част на украинската Запорожка област.

Сръбският министър на защитата Милош Вучевич също предизвести сърбите да не се причисляват към съветските сили във войната против Украйна.

„ Това ще има наказателни последици, щом стане допустимо да им бъде потърсена отговорност от държавните органи “, сподели Вучевич пред Радио Свободна Европа.

Преди това министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич съобщи, че не знае за обявата на съветската паравоенна формация " Вагнер " за набиране на доброволци, която бе оповестена в сръбската редакция на Раша Тудей (RT), и добави, че Сърбия санкционира всички, които вземат участие във военни дейности в чужбина, заяви белградската организация Бета.

" Наистина не знам защо става дума, само че има ясни закони, които дефинират, че Сърбия не позволява присъединяване и санкционира всички, които вземат участие във военни дейности отвън територията на Сърбия “, сподели министърът пред кореспонденти и добави, че това важи за всички страни, " без значение дали става дума за Русия, Украйна или Ислямска страна ".

Частната военна компания " Вагнер " на съветския предприемач Евгений Пригожин разгласява публикация за доброволци, заяви на 5 януари порталът RT Balkan.rs, който неотдавна стартира работа в Сърбия. Съдейки по обявата, популяризирана в мрежата на Telegram, както и формалната публикация на уеб страницата shvk-wagner.ru, има малко условия за претендентите, оповестява този портал. На заинтригуваните в самото начало се споделя ясно, че всеки, който кандидатства в този момент, ще бъде изпратен непосредствено в зоната на специфична военна интервенция, макар че компанията е дейна и в други елементи на света.

Законът от 2015 година, санкциониращ заминаването на сръбски жители на непознати бойни полета, планува санкции за самостоятелно и групово тръгване, както и за тези, които „ вербуват или предизвикват “ други да отидат на непознати фронтове, отбелязва Бета.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР