Русия трябва да спре да използва храната като оръжие, да

...
Русия трябва да спре да използва храната като оръжие, да
Коментари Харесай

Кристофър Хил: Русия застрашава милиони хора, използвайки храната като оръжие

Русия би трябвало да спре да употребява храната като оръжие, да спре жестоките си дейности и да позволи доставката на зърно и храни, от които зависят животите на милиони хора, сподели американският дипломат в Сърбия Кристофър Хил пред днешния брой на вестник " Политика ", заявявайки, че Русия унищожава украинския експорт на храни за сметка на потребностите на хората по света.

Според него Русия се е отдръпнала от Черноморската зърнена договорка в миг, когато светът е изправен пред огромна продоволствена неустановеност.

„ Но това не ѝ е задоволително, тя е унищожила физически силозите за зърно и друга инфраструктура на украинските пристанища, от които се изнася зърно “, сподели той.

Хил уточни, че отчетът за световната хранителна рецесия за 2023 година пресмята, че 258 милиона души са наранени от остра продоволствена неустановеност и се нуждаят от незабавна помощ, макар че Русия твърди противоположното - че повече от половината хранителни артикули и две трети от пшеницата са обхванати от съглашение.

„ Именно по тази причина външният министър на Кения назова излизането на Русия от съглашението " нож в гърба ", добави Хил.

„ Докато от една страна Русия блокира доставките от Украйна, в това време тя свободно продава рекордни количества от своето зърно, а Организация на обединените нации улесни износа на храни от Русия в съдействие с частния бранш, както и със Съединени американски щати, Европейски Съюз и Обединеното кралство, с цел да смекчи възможни обвинявания, и нашите страни разгласиха насоки за освобождение на съветския експорт на храни и торове от наказания “, изясни Хил.

Американският посланик подсети, че Съединени американски щати не са наложили наказания върху износа на съветска селскостопанска продукция поради уговорката към световната продоволствена сигурност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР