Русия трябва да спре блокадата си на украинските пристанища, след

...
Русия трябва да спре блокадата си на украинските пристанища, след
Коментари Харесай

Шарл Мишел: Руската блокада на украинските пристанища е скандална

Русия " би трябвало да спре " блокадата си на украинските пристанища, откакто се отдръпна от съглашението с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция за гарантиране на доставките на зърно, съобщи ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.


" Откровено скандално е, че Русия, откакто приключи черноморската самодейност за доставка на зърно, блокира и нападна украинските пристанища. Това би трябвало да спре ", съобщи Мишел пред кореспонденти в индийската столица Ню Делхи, преди срещата на върха на Г-20.

Русия се отдръпна от съглашението за зърно през юли, откакто съобщи, че то не е съумяло да извърши задачата за облекчение на глада в Африка.

Оттогава напрежението в района нараства, като Русия провежда набези против украински експортни центрове, а силите на Киев се насочват към военните пристанища и военните кораби на Москва.

Оттогава насам Кремъл изиска от Турция да помогне на Русия да изнася зърно за африканските страни без присъединяване на Украйна.

Тази седмица президентът Владимир Путин съобщи, че Москва е на няколко седмици от опцията да достави гратис зърно на шест африкански страни.

" Предложението на Кремъл за един милион тона зърно за Африка е безусловно цинично ", съобщи Мишел.

" Корабите със зърно би трябвало да имат безвреден достъп до Черно море ", сподели той, като акцентира, че самодейността на Организация на обединените нации в началото е доставила 32 млн. тона на пазара, " изключително на разрастващите се страни ".

Украйна и Русия са съществени експортьори на зърно и масло от семена.

Миналогодишното съглашение за зърното оказа помощ да се намалят международните цени на храните и обезпечи на Украйна значим източник на доходи за битка с войната.

Русия ускори нападенията си против украинската транспортна инфраструктура.

" Над 250 милиона души в света са изправени пред остра продоволствена неустановеност, а като съзнателно нападна морските пристанища на Украйна, Кремъл ги лишава от храната, от която обезверено се нуждаят ", добави Мишел.

Путин не участва - и даже не възнамерява да направи видеообръщение - на срещата на Г-20 в Индия, защото връзките сред Москва и доста от членовете на блока са обтегнати поради войната в Украйна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР