Русия трябва да продава петрола си с голяма отстъпка поради

...
Русия трябва да продава петрола си с голяма отстъпка поради
Коментари Харесай

Западът се надява на срив в петролните приходи на Русия

Русия би трябвало да продава петрола си с огромна отстъпка заради европейските наказания и позицията на двамата най-големи купувачи Китай и Индия. Това известие е направено от западни медии. Експертната общественост обаче не споделя мрачните прогнози на западни анализатори.

„ Блумбърг “, базирайки се на данни, предоставени от „ Аргус “, заяви за ненадейно ниски цени на съветския „ Урал “ на 6 януари, който се търгуваше на към 38 $ за барел. Тази цена беше закрепена в пристанището Приморск на Балтийско море. Петролът „ Брент “ в това време струваше 78,57 $ за барел. Това значи, че съветският нефт се е продавал на половината от цената на сорта „ Брент “. Ако преди разликата беше единствено 25%, в този момент отстъпката се е нараснала фрапантно.

Западната организация заключава, че Русия би трябвало да продава петрола си с огромна отстъпка. И глобите, наложени от Европейски Съюз - петролното ембарго и таванът на цените на петрола - доведоха до това. Както и зависимостта на съветските петролни компании от два огромни купувача - Китай и Индия, които смъкват още повече цената на петрола ни.

Продаването на нефт за 38 $ за барел на Русия, несъмнено, не е толкоз преференциално. При такава цена за „ Урал “ съветският бюджет няма да получи 2,5 трилиона рубли доходи през 2023 година, пресметна Дмитрий Скрябин, портфолио управител в „ Алфа Капитал “. В същото време за 2023 година се планува бюджетен недостиг от 2,93 трилиона рубли. Загубата на още 2,5 трилиона рубли от продажбата на нефт съвсем ще удвои бюджетния недостиг.

Това обаче е допустимо единствено в случай че цената на съветския нефт в Приморск на 6 януари е закрепена през цялата 2023 година (както и обменният курс на рублата ще бъде същият и ще е същият размера на добива на съветски петрол). Това обаче не е реалистично.

Дори в случай че приемем, че „ Урал “ ще коства 38 $ за барел за цялата година, малко евентуално е съветските петролни компании да запазят производството на настоящето равнище, най-вероятно то ще спадне внезапно. Обменният курс на рублата при този сюжет го чака намаляване.

Но към този момент прогнозите са доста по-оптимистични. Първо, цена от 38 $ за барел „ Урал “ беше записана единствено в Приморск. Докато по други контракти той беше продаден с доста по-ниска отстъпка по отношение на „ Брент “. И по този начин, в този момент Индия купува съветски нефт по 53-56 $ за барел. Цената за петрола „ Урал “ при започване на януари 2023 година е към 52,5 $ за барел, сподели Александър Потавин, анализатор. Тоест 38 $ за барел е единствено местна, а не всеобща история.

„ Важно е да се разбере, че не всички петролни покупко-продажби с съветски нефт се правят на цена от 38 $ за барел. „ Блумбърг “ сграбчи обособен контракт, само че има доста други покупко-продажби. Ето за какво Русия се нуждае от различна компания на „ Платс “ и „ Аргус “, която да проучва цените на съветския нефт. За да можем по-точно да осведомяваме за други контракти и цени на нашия нефт “, сподели Станислав Митрахович, водещ специалист на Националния фонд за енергийна сигурност, откривател във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

Например „ Аргус “ преглежда цените, с цел да даде данни на Международната организация по енергетика. А МАЕ от своя страна обслужва ползите на страните от Г-7, а в отчетите на организациите непрестанно се омаловажава ролята на Русия. В предишното съветските управляващи също са употребявали данни на „ Аргус “ за пресмятане на митата върху износа на нефт. Новите времена обаче изискват основаването на личен изчерпателен ценови център.

Разбира се, прибавя специалистът, не е належащо в този момент да се разкрива цялата информация поред, да вземем за пример детайлности за сенчестия флот, само че би трябвало да се дават обществено някои детайлности за контракти с по-високи цени.

През 2022 година да вземем за пример междинната цена на петрола „ Урал “ беше 76,09 $ за барел. Това е с 10,3% повече от 2021 година Тоест, даже и с отстъпка, съветските петролни компании продаваха артикули на по-висока цена, в сравнение с година по-рано.

Междувременно си коства да се признае, че ценовата разлика сред „ Урал “ и „ Брент “ в действителност се е нараснала през месеца. Потавин показва, че на 1 декември съветският нефт се е продавал с отстъпка от 28 $, а на 6 януари към този момент е бил с отстъпка от 40 $. Експертите изясняват това с обективното нарастване на разноските за наемане на кораби и обезпечаване на превозването на съветски нефт. Поради тавана на цените и превозвачът, и застрахованият би трябвало да заложат награда и тези суми към този момент са включени в общата отстъпка на нашия нефт. И логистиката на доставката към този момент нарастна: преди отиваше в Европа, която е наоколо, а в този момент в Азия, където пътят е доста по-дълъг.

Междувременно се очакваше нарастване на отстъпката след 5 декември за нашия нефт. По-специално, вицепремиерът Александър Новак приказва за това в края на годината. Според него напролет на 2022 година към този момент е имало такава обстановка, само че защото са построени нови логистични схеми, отстъпката е намаляла през лятото. Този път това ще отнеме към четири месеца, счита Новак, което може да докара до понижаване на производството на нефт за Русия при започване на 2023 година Според него може да се приказва за понижаване на добива с 500-700 хиляди барела дневно.

„ Очаквам отстъпката за съветския нефт да намалее до пролетта или средата на пролетта заради два фактора. Първо, най-вероятно би трябвало да чакаме сезонно нарастване на търсенето на нефт и петролни артикули в Северното полукълбо. Второ, Китай въпреки всичко ще приключи политиката на нулев коронавирус, както направиха всички други страни по света, и ще стартира интензивно да купува енергийни запаси. Това ще форсира търсенето и цените на петрола вид Брент и ще понижи отстъпката на съветския нефт към него “, споделя Станислав Митрахович.

„ Руските петролни компании считат такава огромна отстъпка за несъстоятелна, защото е обвързвана с преформатиране на доставките. Когато се образуват нови вериги за доставки, отстъпката „ Урал “ по отношение на „ Брент “ ще бъде понижена до по-обичайните 15-20 $ за барел. Най-малко съветският нефт, доставян посредством петролопровода Източен Сибир-Тихия океан непосредствено до Китай или до пристанището Козмино за по-нататъшни доставки с танкери, продължава да се търгува даже малко над настоящия ценови таван от 60 $ за барел “, споделя Потавин.

Неофициалните изказвания на индийската преса, че Делхи сякаш ще се причисли към тавана на цените на съветския нефт, към този момент наподобяват пресилени. Официално индийските управляващи неведнъж са заявявали, че се опълчват на намесата в пазарните механизми. И като цяло на Индия е извънредно преференциална да купува съветски нефт, който е с най-хубавата оферта на пазара. Преработвайки на ниска цена съветски нефт, Индия транспортира петролни артикули до Европа, където ги продава на доста високи пазарни цени. За индийците няма да е елементарно да се откажат от евтиния нефт от Русия и опцията да вършат положителни пари от това.

„ Бих обърнал внимание на непрофесионализма и тревогата на изявленията в пресата. Факт е, че таванът на цените на петрола не постанова ограничавания върху закупуването на нефт. Тоест може да се купи непременно. Това се обсъждаше и в Европейски Съюз, и в Съединени американски щати. Санкциите лимитират единствено цената на петрола при превозването и застраховането на корабите. Следователно официално страната въобще не може да се причисли към избран таван на цените. Тоест Индия може единствено да забрани на своите притежатели на съдове и застрахователни компании да транспортират нашите първични материали на стойност над 60 $ за барел “, изясни Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност. Но други кораби могат да бъдат ангажирани в превозването на съветски нефт, по-специално от сенчестия флот на Русия, чието основаване и попълване е известно.

Ако прогнозите на Новак и специалистите не се осъществен и отстъпката на „ Урал “ по отношение на „ Брент “ не намалее, тогава има различен метод за отбрана и поддръжка на съветските петролни служащи и техните приходи, които са значими за бюджета. Министерството на енергетиката на Руската федерация към този момент разгласи, че ще следи цените и отстъпките за съветския нефт и, в случай че е належащо, може да вкара спомагателни ограничения за ограничение на отстъпката до граници, основани на пазарните цени. Вероятно приказваме за въвеждане на оптималната минимална цена на съветския нефт (условно на равнище 40-50 долара). Това обаче е много малко евентуален сюжет.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР