Русия трябва да изтегли бойната си техника от Запорожката атомна

...
Русия трябва да изтегли бойната си техника от Запорожката атомна
Коментари Харесай

Макрон призова Путин да изтегли въоръжението на руската армия от Запорожката АЕЦ

Русия би трябвало да изтегли бойната си техника от Запорожката атомна централа - това според известие на Елисейския дворец от последния час е декларирал президентът на Франция Еманюел Макрон пред съветския водач Владимир Путин.

От Кремъл разпространиха по-различна версия за днешния телефонен диалог сред двамата.

Заплахата за атомната централа в южния украински град Енергодар произтича основно от съветското военно наличие в региона - с този мотив, съгласно сътрудниците му, Макрон е призовал Путин да подреди евакуиране както на тежкото, по този начин и на лекото въоръжение на съветската войска от региона.

Запорожката централа бе изключена през днешния ден като предохранителна мярка откакто външното ѝ зареждане, както и обекти в самата централа, бяха повреждани неведнъж от артилерийски обстрел през последните седмици.

Според известието от Кремъл Путин е хвърлил виновността за обстрела върху украинската войска и е предизвестил за вероятни " пагубни последствия ".

Съобщенията от Кремъл и от Елисейския замък са единомислещи в едно - Макрон и Путин ще продължат полемиките за обезопасяване на нуклеарната централа в идващите дни.

В днешния диалог е бил наранено и осъществяването на Истанбулското съглашение, което отвори украинските пристанища за експорт на хранителни артикули в края на юли.

След като през последните дни от Москва неколкократно подлагаха на критика договорката, през днешния ден Макрон е призовал Путин да обезпечи продължение на осъществяването ѝ. От своя страна съветският водач е изискал Еврокомисията да не основава спънки за износа на съветски аграрни артикули за нуждаещите се в Африка и Близкия изток.

По-рано министърът на превоза на Франция Клеман Бон съобщи, че утре ще подпише съглашение с Румъния за увеличение на износа на украинско зърно по земя и вода за Европа и разрастващите се страни в Средиземноморския район, съобщи Ройтерс.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР