Русия стартира първата лунна мисия от близо половин век в петък

...
Москва (AFP) – Русия заяви в понеделник, че планира да
Коментари Харесай

Москва (AFP) – Русия заяви в понеделник, че планира да изстреля лунен спускаем апарат тази седмица след множество отлагания, надявайки се да се върне на Луната за първи път от близо петдесет години.

Руската космическа агенция Роскосмос съобщи, че е насрочила изстрелването на спускаемия модул Луна-25 за ранните часове на петък.

С лунната мисия, първата на Русия от 1976 г. насам, Москва се стреми да рестартира и надгради тази на Съветския съюз пионерска космическа програма.

Изстрелването е първата мисия на новия лунен проект на Москва и идва, когато президентът Владимир Путин се стреми да засили сътрудничеството в космоса с Китай, след като връзките със Запада се разпаднаха след началото на офанзивата на Москва в Украйна миналата година.

Инженерите са сглобили ракета "Союз" на космодрума Восточни в руския Далечен изток за изстрелването на спускаемия модул, каза Роскосмос.

"Луна-25 ще трябва да практикува меко кацане, да вземе и анализира почвени проби и да проведе дългосрочни научни изследвания“, се казва в изявление на Роскосмос.

Четириногият спускаем апарат, който тежи около 800 килограма (1750 паунда), се очаква да кацне в района на южния полюс на Луната. За разлика от това, повечето предишни кацания на Луната са се случили близо до лунния екватор.

Космическият кораб се очаква да достигне Луната около пет дни след изстрелването.

„Пълни санкции“

След като Путин изпрати войски в Миналата година Украйна Европейската космическа агенция (ESA) заяви, че няма да си сътрудничи с Москва за предстоящото изстрелване на Луна-25, както и за бъдещите мисии 26 и 27.

Въпреки оттеглянето, Москва заяви, че ще продължи с лунната си мисия планове и замяна на оборудването на ESA с руски научни инструменти.

Говорейки на космодрума Восточни миналата година, Путин каза, че Съветският съюз е изпратил първия човек в космоса през 1961 г. въпреки "пълните" санкции.

Ръководителят на Кремъл настоя, че Москва по подобен начин ще продължи да развива своята лунна програма въпреки настоящите западни санкции в отговор на нападението в Украйна.

„Ние се ръководим от амбицията на нашите предци да продължим напред, въпреки всякакви трудности и всякакви опити да ни попречат на това движение отвън", каза Путин.

През юни ръководителят на руската космическа агенция Роскосмос Юрий Борисов описа предстоящото изстрелване като високорисково.

"Тази мисия включва кацане на южния полюс. Никой в ​​света не е правил подобни неща", каза той по време на среща с Путин.

"Вероятността за успешно изпълнение на такива мисии се оценява на около 70 процента."

Евакуация

Преди изстрелването в петък местните власти казаха, че жителите ще бъдат евакуирани от село Шахтински в далекоизточния район на Хабаровск, където се очаква да паднат ускорителите на ракетата.

По време на последната съветска мисия на Луната през 1976 г. Луна-24 върна проби от лунна почва.

Със Спутник Съветският съюз изстреля първия създаден от човека сателит в космоса през 1957 г. и по-късно изпрати в орбита първото животно, куче на име Лайка, първото мъж, Юрий Гагарин, и първата жена, Валентина Терешкова.

Но в сравнение със съветската епоха, съвременна Русия се бори с иновациите и нейната космическа индустрия се бори да осигури държавно финансиране, докато Кремъл дава приоритет на военните разходи.

Руската космическа агенция все още разчита на съветски технологии и е изправена пред редица неуспехи, включително корупционни скандали и неуспешни изстрелвания.

Москва също изостава в глобалната космическа надпревара, изправена пред силна конкуренция от страна на Съединените щати и Китай.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР