Русия стана най-големият доставчик на петрол в Китай, който купува

...
Русия стана най-големият доставчик на петрол в Китай, който купува
Коментари Харесай

Русия стана доставчик №1 на петрол в Китай

Русия стана най-големият снабдител на нефт в Китай, който купува съветската суровина с големи отстъпки в изискванията на западните наказания против Русия поради войната в Украйна.

През май Русия е продала рекордни размери недопечен нефт на Китай – съвсем 8.42 милиона тона , заяви китайската митническа работа на 20 юни, понеделник.

Това значи, че предишния месец Русия е доставяла на Китай близо 2 млн. барела нефт на ден , което е 55% повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година и една четвърт повече спрямо април т.г.

Пекин е нараснал покупките на съветски недопечен нефт макар огромните локдауни в страната и забавянето на стопанската система. През февруари Пекин и Москва оповестиха, че тяхното другарство " няма граници ".

В резултат на това, след 19.месечна пауза Русия още веднъж изпреварва Саудитска Арабия като петролен снабдител номер 1 в Китай.

На фона на западните наказания против Русия и наложеното ембарго за вноса на съветския нефт, китайските компании го купуват с големи отстъпки.

През май месец Саудитска Арабия е доставила на Китай 7.82 млн. тона петрол (1.84 барела на денонощие), което с 9% повече в съпоставяне на предходната година. Но спрямо април т.г., размерът на саудитските доставки в Китай бележат спад от 15%.

През март Съединени американски щати и Англия не разрешиха вноса на съветски нефт, а през май Европейски Съюз одобри огромно ембарго върху вноса на съветски нефт. Забраната обаче се отнася единствено за доставките на съветски нефт по море, посредством танкери. Доставките по тръбопроводи останаха отвън глобите по гледище на Унгария.

В същото време американският президент Джо Байдън сподели, че прекъсването на вноса на съветски нефт цели да отслаби " главната артерия на съветската стопанска система ".

Износът на енергийни първични материали е жизненоважен източник на доходи за Русия.

По данни на аналитичния център за изследване на силата и чистия въздух, Русия е получила 100 милиарда $ доходи от експорт на горива през първите 100 дни от нашествието в Украйна, без значение, че този експорт се е свил през месец май.

Над 61% от съветския експорт на енергийни първични материали е за Европейски Съюз, което се равнява почти на 59 милиарда $.

Като цяло обаче, износът на нефт и газ от Русия понижава, което надлежно се отразява върху приходите на Москва, които към този момент са спаднали много под пиковите си нива от над 1 милиарда $ на ден през месец март.

Приходите на Русия от износа на газ и нефт са надвишавали разноските ѝ за войната в Украйна през през първите ѝ 100 дни. Според оценки на CREA Русия харчи към 876 млн. $ дневно за прехрана на нашествието в Украйна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР