Русия стана най-големия купувач на злато в света през първото

...
Русия стана най-големия купувач на злато в света през първото
Коментари Харесай

Русия увеличава златните си запаси, има ли несигурност в световната икономика?

Русия стана най-големия покупател на злато в света през първото тримесечие на 2019 година, съобщи ТАСС.
По данни на Световния съвет за златото (WGC) от януари до март Русия се е сдобила на интернационалните пазари с 55,3 тона злато и по този метод е нараснала запасите си до 2168 тона . Делът на златото в съветските валутни запаси възлиза сега на 18%.
Руската Централна банка последователно усилва покупките си на злато от 2014 година, когато бяха въведени първите интернационалните наказания поради присъединението на Крим към Руската федерация.
Рекордна бе 2018 година, когато Русия закупи 273,7 тона злато , до момента в който всички централни банки в света купиха тогава 651 тона. През първото тримесечие на 2019 година покупките на централните банки в света бяха 145,5 т., което е с 68% повече от предходната година.
Това демонстрира, че и други се запасяват със злато повече от нормалното, което е симптом за неустановеност в международната стопанска система . Големи купувачи с изключение на Русия са Казахстан, Катар, Китай, Колумбия, Турция и Еквадор.
Русия е измежду петте страни с най-големи златни ресурси, само че е надалеч от Съединени американски щати, които имат 8133 тона. За да ги настигне, Русия би трябвало да купува по 270 тона в продължение на 20 години. Общият международен ресурс злато в централните банки възлиза на 33 000 тона.
Засиленият интерес на Москва към златото се изяснява и със устрема й да понижи зависимостта си от $ в интернационалната търговия . Тя го заменя с изключение на с скъпия метал също с евро и китайски юани .
Така доларовите й запаси спаднаха от 100 милиарда през 2017 година на 13 милиарда през 2018 година Въпреки това тя не може да се откаже изцяло от $, тъй като търговията с нефт и природен газ, които са нейни съществени експортни артикули, нормално е в долари.
Цената на златото е релативно постоянна макар засиления интерес на централните банки, тъй като техните покупки съставляват едвам 10% от международната търговия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР