Русия спря доставките на суров петрол по нефтопровода “Дружба за

...
Русия спря доставките на суров петрол по нефтопровода “Дружба за
Коментари Харесай

Русия спря доставките на петрол за Полша по нефтопровода Дружба

Русия спря доставките на недопечен нефт по нефтопровода “Дружба ” за Полша , заяви шефът на полския енергиен холдинг “Орлен ” (PKN Orlen) Даниел Обайтек, представен от Ройтерс. Той добави, че страната е готова и има различни източници.

“Ние дейно осигуряваме доставките. Русия спря доставките за Полша, за което сме готови. Само 10% от суровия нефт идва от Русия и ние ще го сменяем с нефт от други източници ”, написа Обайтек в Туитър.

Нефтопроводът “Дружба ” е освободен от на нефт от Русия. Забранен е единствено вносът по море, като, която получи пролонгация да вкара ембаргото.

Спирането на доставките по нефтопровода “Дружба ” е реалност ден откакто Полша достави първите танкове Леопард 2 на Украйна . По-рано през седмицата американският президент Джо Байдън посети Полша - една от страните, които на Украйна във войната, която Русия води против нея. Варшава наказания против Русия в навечерието на годишнината от съветското навлизане в Украйна.

Полската рафинерия сподели в събота, че може да се доставя напълно по море с петрол и прекъсването на доставките по тръбопровода няма да повлияе на доставките на бензин и дизел за клиентите.

През февруари договорът на PKN Orlen с съветската държавна компания “Роснефт ” изтече, само че тя до събота продължаваше да получава нефт по контракта си с съветската петролно-газова компания “Татнефт ”. И двете съветски компании до момента не са коментирали случая.

PKN Orlen доставя нефт по море през петролния терминал “Нафтопорт ” в Гданск на Балтийско море. Той може да получи 36 милиона тона нефт годишно, което надвишава размерите, които могат да бъдат модифицирани от полските рафинерии. Полската компания има контракти за доставка на нефт от Западна Африка, Средиземно море, Персийския залив и Мексиканския залив.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР