Русия спря доставките на природен газ за България. Причината –

...
Русия спря доставките на природен газ за България. Причината –
Коментари Харесай

След спирането на руския газ: Правителството няма да позволи да бъде изнудвано

Русия спря доставките на природен газ за България. Причината – „ Булгаргаз “ отхвърли да заплаща в рубли. Преди месец Москва вкара България в листата с противников страни, откакто страната ни, дружно с сътрудниците от Европейски Съюз оповестиха наказания против Русия поради нашествието й в Украйна. След това Москва разгласи, че всички страни в този лист би трябвало да заплащат газа в рубли. Решението на „ Газпром “ съответства с плануваното посещаване на премиера Петков с делегация от ръководещата коалиция в Украйна, където ще се срещнат с президента Володимир Зеленски. Тяхната аудиенция идва няколко дни след визитата на украинския външен министър, който непосредствено изиска България да помогне с оръжия на страната му.

Това разпали сериозен спор измежду ръководещите партии в България, като Българска социалистическа партия заплашиха да изоставен обединението, в случай че държавното управление реши да помогне с оръжия на Украйна. „ Демократична България “ също сложиха ултиматум, като оповестиха, че може да излязат от ръководството, в случай че България не окаже военна помощ на Украйна.

Това на процедура сложи премиера Кирил Петков сред „ чука и наковалнята “, който даде началото на политически сувалки сред съдружните сътрудници в опит да се откри единомислещо решение по въпроса. До това обаче не се стигна и даже визитата в Украйна не съумя да сплоти съдружните сътрудници. Българска социалистическа партия отхвърлиха да изпратят собствен представител в нападната страна и по този начин в Киев ще отидат единствено депутати от Има Такъв Народ, Политическа партия и Демократична България. А още на идващото постоянно съвещание „ Демократична България “ съобщи, че предложат Народното събрание да гласоподава дали България да изпрати оръжия на Украйна.

В същото време Кирил прикани българите да дарят средства, с цел да оказват помощ на народа на Украйна.
Без суматоха
След решението на “Газпром” последва незабавна реакция на политиците в България:

Физическите доставки на природен газ са спрени от 27 април, сподели министър председателят Кирил Петков.  Петков и енергийният министър Александър Николов увериха, че все пак газоснабдяването е обезпечено посредством различни доставки.

Осигурени са различни доставки за целия месец май и не са застрашени сериозните консуматори на суровината. Газохранилището в Чирен е 18 % запълнено, а с Европейската комисия ще се водят диалози за общи покупки на газ, за количества и направления за снабдяването, сподели Николов.

На 1 април „ Булгаргаз “ е получил писмо от “Газпром” за смяната в метода на заплащането, от българска страна са почнали дейности за обезпечаването на различни оперативни доставки и прекъсване на добива от Чирен.

“Взето е правно мнение по съществуващия контракт и са оценени евентуалните опасности от приемането на изискванията на “Гзапром”. Поискани уточнения от доставчика и след второ писмо до “Газпром” такова няма. Поискано е правно мнение и то за изпадане в нарушаване на европейските санкции”, сподели енергийният министър.

“България е дълготраен предан клиент с контракт в долари. Има банкови реквизити за заплащане през сегашния месец. Спирането е настоящо несъблюдение на газовия контракт. Има едностранно наложени изисквания”, съобщи Николов.

Той уточни, че за май е обезпечена непрекъсваемостта на доставките от различни източници, а по-късно в сряда ще има среща с Европейска комисия за идващите стъпки.

“България не е единствената страна, поддържаща тези ограничения – Полша и Литва също”, означи той.

“Правно България няма никакви нарушавания. Докато съм министър, България няма да води договаряния под напън България не се продава и поддава на каквато и да е цена на търговски контрагент от трета страна”, заявява Николов.
Имаме проект
„ На съвещанието на Министерския съвет обсъдихме обстановката. Всички жители да бъдат спокойни. Имаме подготвен проект за този сюжет, той е подготвен отпреди един месец. МЕ има точни стъпки за изпъленение, няма да бъдат ограничавани количествата газ “, сподели премиерът Кирил Петков на брифинг.

„ Имаме явен проект и от кое място ще дойдат другите доставки на газ “, съобщи министър-председателят Кирил Петков.

“С Мицотакис обсъдихме газовата връзка с Гърция, всичко върви по проект. До юни ще имаме спомагателни количества от Азербейджан ”, предвижда Петков.
Раздор сред Радев и държавното управление
Президентът Румен Радев също разяснява решението на „ Газпром “.

„ Правителството дължи безапелационен отговор на жителите чии ползи обслужва – техните или нечии други и е извънредно време да потвърди, че отстоява българския суверенитет и работи в интерес на него “.

По думите му икономическата война ескалира и рискът за България се покачва във всеки един миг. Според президентът по този начин създалата се обстановка ще е “тест за европейската взаимност ”. “Ще помогне ли и по какъв начин Европейски Съюз на енергийно най-зависимата и бедна страна? ”, сподели Радев относно спирането на съветските газови доставки.

Президентът уточни, че от дълго време приканва за деликатно и отговорно отношение на българските управляващи към спора сред Украйна и Русия, защото той въздейства директно върху благосъстоянието и живота на българите.

Последва отговор и от страна Кирил Петков и Асен Василев, този път в качеството им на съпредседатели на политическа партия, а не на министър председател и вицепремиер. И двамата бяха назначени от Радев в първото му служебно държавно управление предходната година, само че напуснаха постовете си, с цел да се концентрират върху личната си политическа кариера. В последна сметка това се оказа печеливш ход и ръководеното от тях придвижване завоюва изборите.

Днес Петков съобщи, че от дълго време в България има политически кръгове, които директно пазят ползите на Русия.

„ Политическа партия е политическа партия, която ще отбраната напълно българския интерес – самостоятелна, свободна и просперираща България. За страдание, в близкото и по-далечно минало, Русия е третирала страната ни като пета колония. В България има доста политически и стопански кръгове, които директно пазят нейните ползи ”, добави Петков.

“Политиката да седим и да се преструваме, че няма агресор, не работи. Ние не търси спор, нито война. Но когато тя пристигна на нашия предел, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това би трябвало да е ясно на всеки агресор, без значение кой е той. Мачът, в който някой се пробва да ни насилва, да ни изнудва и да ни споделя какво да вършим, завърши. И в този спор България ще помогне на страната, която се бори против агресор ”, разгласи Асен Василев от своя страна.

Според него позицията на президента Румен Радев за това, че ще въоръжаваме Украйна, е позорна. Ще помогнем на Украйна да победи, тъй като алтернативата е доста страни да станат васални добавки. Смятам, че Украйна ще победи и ние би трябвало да й помогнем по всевъзможен метод.
Борисов реагира
„ Българите избраха в най-тежкото време най-некомпетентните хора “, сподели Борисов от Бургас.

“Помните ли, когато ви показвах реверсивните компресори и подменихме десетки. С най-хубавите, с най-мощните, американски, най-хубавата компания, с цел да може да вкарваме от Турция и от България в Турция, в Гърция, Румъния, Сърбия… 100 % диверсификация. На 31 декември тази година трябваше да е подготвена и гръцката връзка. Казвам го с не неприятно възприятие – поради тези некомпетентни хора, които инцидентно попаднаха в ръководството, българите ще платят страховити цени ”.

“Ако Делян Добрев в този момент беше министър, още преди два месеца, когато стартира войната, аз щях да съм го пратила в Гърция, щяхме да сме си поставили банкова гаранция и да сме си подсигурили нещата. Днес ние може да взимаме газ и от Гърция, и от Турция, от всякъде. Но би трябвало в този момент да има мислеш министър. А когато прякорът му е Кеша, той не е отишъл да си резервира потенциал ”, сподели още Борисов и добави:  “България не е застрашена от енергийна рецесия, а от Кирил Петков и компания ”.
Нинова се обърна против Радев
Вицепремиерът Корнелия Нинова реагира на офанзивата от страна на президента Румен Радев с контраатаки против него и обвиняване, че работи в “абсолютен синхрон ” с ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Малко по-рано през днешния ден Радев отправи поредна критика към държавното управление и се разгласи срещу даването на военна помощ на Украйна. “Правителството дължи безапелационен отговор на жителите чии ползи обслужва – техните или нечии други и е извънредно време да потвърди, че отстоява българския суверенитет и работи в интерес на националния интерес ”, съобщи той пред медиите преди да замине на публично посещаване в Испания.

“Г-н Радев, желаете аз да обясня на левите хора какво става с българското оръжие, само че ще би трябвало вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент какви контракти за експорт на оръжие е подписало вашето служебно държавно управление. Защото и в този момент, позволения за експорт се издават въз основа на подписаните тогава ”, споделя Корнелия Нинова в обява във Facebook, като показва, че и в този момент, и преди година България продава оръжие на над 50 страни, само че нито една от тях не е Украйна.
Русия ще възвърне доставките
Плащането от Полша и България по договорите за природен газ в „ вярната форма “ ще бъде основа за обновяване на доставките на синьо гориво за двете страни. Това разясни пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„ Плащането в вярната форма ще бъде основа за продължение на доставките “, цитира организацията думите на Песков.

На въпрос дали съветският президент Владимир Путин възнамерява контакти с сътрудниците му от България и Полша за разискване на обстановката с доставките на синьото гориво, Песков отговори изрично: „ Няма проекти “. Говорителят на Кремъл не изключи, че и на други страни, които не заплащат доставките на природен газ в рубли, ще бъде спряно подаването.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР