Русия спря доставките на нефт за Беларус, след като двете

...
Русия спря доставките на нефт за Беларус, след като двете
Коментари Харесай

Русия спря доставките на нефт за Беларус

Русия спря доставките на петрол за Беларус , откакто двете страни не съумяха да предоговорят контракт на фона на договарянията за по-нататъшно възстановяване на икономическите връзки, оповестява АП.

Беларуската държавна нефтена компания " Белнафтехим " съобщи в петък, че Москва е спряла да доставя недопечен петрол за рафинерии на страната , до момента в който не бъдат формирани контракти за тази година . Двете белоруски рафинерии работеха с невисок потенциал, с запаси от предходната година.

Руската петролна компания " Транснефт ", която експлоатира съветските газопроводи в Беларус, удостовери, че доставките са прекъснати . Транзитът на петрол към Европа остава непокътнат , не са наранени доставките на природен газ.

Беларус разчита на евтина сила и заеми от Русия повече от четвърт век. Кремъл неотдавна ускори натиска върху своя съдружник, повишавайки цените на силата и намалявайки дотациите. Беларус би трябвало да одобри по-тясна икономическа интеграция , в случай че желае да продължи да получава енергийни запаси на вътрешни цени за Русия.
 Кремъл: Все още няма договорка сред Русия и Беларус за преноса на нефт за Европа
Кремъл: Все още няма договорка сред Русия и Беларус за преноса на нефт за Европа

Предлагаме да не се разискват такива апокалиптични сюжети

Руският президент Владимир Путин и белоруският Александър Лукашенко организираха два кръга диалози през декември, само че не съумяха да реализират съглашение за по-задълбочена интеграция и за цените на петрола и газа.

Путин съобщи, че Русия не е подготвена да " субсидира " енергийните доставки без по-тясна икономическа интеграция с Беларус, а Лукашенко настоя, че няма да се подпише под интеграцията, до момента в който проблемите с доставките на петрол и газ не бъдат решени.

В края на декември белоруският водач подреди на държавното управление да търси различни снабдители на нефт .

В Беларус има опасения, че икономическите полемики са скрит план на Русия да погълне Беларус - тези опасения са подбудени от анексирането на Русия на Кримския полуостров през 2014 година и поддръжката за сепаратисти в източна Украйна. Лукашенко неведнъж отхвърля концепцията, обещавайки, че страната му в никакъв случай няма да стане част от Русия .
 НАТО: Oтношенията ни с Беларус се основават на общи ползи
НАТО: Oтношенията ни с Беларус се основават на общи ползи

Беларус взе участие в договаряния с НАТО за провеждането на взаимни мироопазващи учения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР