Русия спира участието си в Договора за ограничаване на стратегическите

...
Русия спира участието си в Договора за ограничаване на стратегическите
Коментари Харесай

Прекратеният СТАРТ: Там където Путин отива, Байдън вече оттам се връща - Анализи

Русия стопира присъединяване си в Договора за ограничение на стратегическите настъпателни оръжия СТАРТ (START NEW, Strategic Arms Reduction Treaty). Това разгласи в речта си пред Федералното заседание съветският президент Владимир Путин. При това стопанинът на Кремъл посочи, че Москва не напуща контракта, а стопира неговото осъществяване. Ако би трябвало да използваме позната у нас фраза - там, накъдето се е запътил Путин, американският президент Джо Байдън към този момент е бил и се връща. Както разкриват аналите на американо-съветските връзки сегашният собственик на Белия дом освен е бил очевидец на преговорните процеси сред Съединени американски щати и СССР/Русия, само че и директен участник в тях.

Договорите СТАРТ имат дълга история в американо-съветските и американо-руските връзки и в нея това не е първата сходна обстановка. Със сигурност не е нещо ново за 46-ия президент на Съединените щати Джоузеф Байдън, който още като сенатор през далечната 1979 година е бил претрупан с задачата да сближава двете свръхсили по пътя за понижаване на нуклеарното превъоръжаване дружно с колегата си от съветска страна – Андрей Громико, първо външен министър, а след това и ръководител на Президиума на Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики.

Първите договаряния сред двете супер сили Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики за ограничение на нуклеарните оръжия стартират още по време на Студената война, а встъпителните контакти сред Москва и Вашингтон стартират през 1968 година, а година по-късно потеглят договаряния всъщност. Първите два документа са реализирани в границите на Преговорите за понижаване на стратегическите оръжия (Strategic Arms Limitation Talks), известни у нас като Преговори за ограничаване на стратегическите оръжи – I и II.

След Карибската рецесия от 1962 година Москва и Вашингтон стартират старания за възстановяване на връзките Изток-Запад, част от което са и диалозите за понижаване на нуклеарното превъоръжаване. След сондажите през 1968, на 17 ноември 1969 година сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики стартират договаряния за ограничение на стратегическите оръжия. Те минават в 7 кръга от срещи в Хелзинки и Виена и траят близо три години, преди Леонид Брежнев и Ричард Нисън да сложат подписите си под Преговори за ограничаване на стратегическите оръжи I на 26 май 1972 година в Москва. Преговорите се отнасят за двата съществени типа системи – противобалистичните ракети ABM и бойните глави на балистичните ракети, способни да поразяват разнообразни цели MIRV. Договорът планува Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики да разполагат с най-много 100 комплекса ABM на всяко от две, определени от тях места. Договорени са ограничавания и за настъпателните оръжия. Преговори за ограничаване на стратегическите оръжи I е трябвало да работи за период от 5 години, а за 1974 се е предвиждало да бъде подписан Преговори за ограничаване на стратегическите оръжи II. Вторият Преговори за ограничаване на стратегическите оръжи обаче се забавя до 1979 година, в частност поради аферата Уотъргейт, поради която Никсън се отдръпва.

Преговори за ограничаване на стратегическите оръжи II открива количеството на бойните глави MIRV, междуконтиненталните балистични ракети ICBM, балистичните ракети изстрелвани от подводници SLMB и тежките бомбардировачи. Преговори за ограничаване на стратегическите оръжи II е подписан от Леонид Брежнев и американския президент Джими Картър във Виена на 18 юни 1979 година, само че Сенатът на Съединени американски щати отхвърля да го ратифицира поради нахлуването на Съюз на съветските социалистически републики в Афганистан. Следващият рунд в договарянията продължава едвам през 1982, само че преди този момент има любопитна история.

След като Сенатът на Съединени американски щати отхвърля ратификация, парламентьори от руска и американска страна се пробват да намерят спомагателни точки на доближаване. От името на Съюз на съветските социалистически републики работните договаряния води външният министър Андрей Громико. От американска страна пратеник е членът на Комитета по външната политика на Сената, сенаторът Джоузеф Байдън, който един ден ще стане 46-ият президент на Съединени американски щати, а през още 1973 година към този момент е преговарял за разоръжаване в Москва. Двамата договарят няколко промени, само че не задоволителни, с цел да промени сенатът позицията си.

След това договарянията не престават под различен формат - Договор за ограничение на стратегическите настъпателни оръжия СТАРТ. Президентът Роналд Рейгън командирова Джоузеф Байдън в Москва за нови договаряния за ограничение на стратегическите оръжия. Срещата е работна без обществена огласка, още повече, че приключва с крушение, Байдън, по мемоари на съвременници, наругал малко шефа на руския „ Институт за Съединени американски щати и Канада “ Георги Арбатов. „ Добре, Георги, свършвайте към този момент с тия нелепости. Вашата стопанска система е в задънена улица, вашата философия е умряла, никой няма да ви се върже към този момент на вашите песни и танци “, споделил Байдън по откъс от публикация, излязла във „ Вашингтон поуст “ през 1986. Четири години по-късно към този момент договарянията са обществени, първият СТАРТ, СТАРТ 1 е подписан през 1991 от Джордж Буш татко и Михаил Горбачов.

Договорът планува намаляването до 1600 носители с оптимално 6000 нуклеарни бойни глави, също по този начин редуциране на половина на тежките руски междуконтинентални ракети (ICBM) SS-18 Satan и една горна граница за всяка от двете страни от 4900 нуклеарни бойни глави на ICBM (Междуконтинентална балистична ракета) и SLBM (Submarine-launched ballistic missile).

Под СТАРТ 2 от 3 януари 1993 година стоят подписите на Джордж Х. У. Буш и Борис Елцин. Този контракт изисква заличаване на всички съветски SS-18 Satan и американските „ Peacekeeper “. Договорено е до 2003 година след съкращаването на нуклеарните глави на Русия и Съединени американски щати броят им да стигне 3000, най-много 3500 единици до 1 януари 2003 година.

Договорът изтича през 2009 година и на 26 март 2010 в замъка „ Храдчани “ в Прага президентът на Русия Дмитрий Медведев и на Съединени американски щати Барак Обама подписват нов контракт, именуван Нов СТАРТ. През 2011 Русия и Съединени американски щати го ратифицират. Споразумението предвиждаограничения до 1550 нуклеарни бойни глави. През 2021 година Путин и Байдън се договарят, че новият СТАРТ ще бъде удължен за още пет години.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР