Русия смята да използва Иран като вратичка за заобикаляне на

...
Русия смята да използва Иран като вратичка за заобикаляне на
Коментари Харесай

Русия ще се опита да заобиколи петролните санкции чрез Иран

Русия счита да употребява Иран като малка врата за заобикаляне на глобите, настояват западни дипломати пред „ Политико “.

Това би трябвало да стане при положение, че бъде възобновено използването на нуклеарното съглашение межзу Запада и Техеран от 2015 година

Ислямската република би могла да обезпечи малка врата за продажба на съветски нефт – основен източник на приходи за Кремъл. Заради войната в Украйна Западът наложи сурови наказания в тази област.

През юли Русия изпратила в Иран търговски и финансови емисари, както и представители на „ Газпром “ и други компании. Това станало след срещата на президента Владимир Путин с иранското управление, на която бе контрактувано по-тясно двустранно съдействие. През последните седмици и две делегации на Техеран посетили Москва.

Европейски Съюз наложи съвсем цялостно ембарго на износа на съветски нефт, което ще влезе в действие през декември. Ако обаче бъде възобновено използването на нуклеарното съглашение с Иран, това би бил един съвършен проект Б за Путин, акцентира „ Политико “.

Ислямската република би могла да внася съветски недопечен нефт на своето северно каспийско крайбрежие, след което да продава същите количества от продукта от името на Русия благодарение на ирански танкери, отплаващи от Персийскиея залив. Това може да става по силата на така наречен договореност за замяна.

Техеран ще има опцията да рафинира съветския нефт, с цел да задоволи вътрешното търсене. Същевременно с помощта на възможното съглашение изнесеният по южния път ирански нефт ще бъде изключен от глобите.

В допълнение режимът на аятоласите след рухването на глобите против него би вогъл да употребява танкерите си, с цел да ги зарежда с съветски нефт отвън Каспийско море.

Всичко зависи от това дали ще бъде възобновено използването на нуклеарната договорка.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР