„Русия ще загуби най-големия си пазар за доставки на газ.

...
„Русия ще загуби най-големия си пазар за доставки на газ.
Коментари Харесай

Експерти: Русия винаги измисля схеми, за да напомни за себе си, изхвърли репутацията на „Газпром“ в кошчето

„ Русия ще загуби най-големия си пазар за доставки на газ. Всички тръби на „ Газпром “ са през Европа, има едно-единствена през Китай. Тя не може да поеме повече газ “, изясни той.

Според специалистите през зимата няма да останем на мрачно и студено. Те обаче са на мнение, че точно в този момент е моментът да си осигурим газа.

„ Ние сме в по-привилегирована позиция, защото България е огромен производители експортьор на ток, тъй че в краен случай можем да превключим отоплението на жилищата си на ток. Поне не сме толкоз подвластни от вносна сила и имаме тази алтернатива. Разбира се, топлофикациите могат да превключват и на мазут, в случай че няма газ. Така че в крайни случаи имаме разновидности “, изясни Ангелов.

„ Разбира се, по-добрият вид е да си напълним газохранилището в Чирен и да си осигурим доставки на газ за зимата. Вече сме обезпечили 1/3 от нужните ни количества с дълготрайния контракт с Азербайджан, от 1 юли ги получаваме. Остава да се сертифицира газовата връзка с Гърция, с цел да може по нея да получаваме по-сигурно доставките. Чирен е напълнен на към 40%. Въпреки това към момента имаме доста, с цел да достигнем до 100% сигурни доставки “, изясни той.

По думите му в този момент е моментът да си осигурим газа, тъй като през зимата той е доста издирван: „ Зимата ще бъде късно “.

Според сътрудника му Калоян Стайков е малко мъчно да достигнем 100% сигурни доставки за зимата. „ Защото това значи още най-малко 1 или 2 дълготрайни контракта, които не са под 10 години. Тоест няма алтернатива да сключим дълготрайни контракти за идващите 12 или 24 месеца, само че има опция да се подписа подобен за някаква част от количествата “.

Стайков се съгласи, че дружно с това, запълването на Чирен е наложително да се случи. По думите му там процесът се случва постепенно: „ От последните седмици разбираме, че запълването става постепенно и тъй като не престават да се теглят количества от там, т.е. заместват се остарели нагнетени количества с нови, които са на по-висока цена и така нататък Ситуацията не е от най-простите “.

„ За страдание, нямаме доста информация какво тъкмо се случва. Обикновено ръководещите и шефовете на „ Булгаргаз “ се крият зад комерсиална загадка, което значително е правилно, само че в обстановка на извънредно високо напрежение, неустановеност и липса на прогнозируемост за идващите месеци, мисля, че някаква част от тази комерсиална загадка може да бъде разкрита, тъй че потребителите да знаят какво се случва “, изясни Стайков. По думите му с неналичието на бистрота се основава в допълнение изискване за спекулации.

„ В огромната част от времето си играем на това да развенчаваме някакви легенди, а не да търсим действителни решения на казуса “, изясни икономистът.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР