Русия ще загуби десетки милиарди долари, ако се откаже от

...
Русия ще загуби десетки милиарди долари, ако се откаже от
Коментари Харесай

Северен поток 2 може да бъде средство за влияние над Русия, но използването му е сложно

Русия ще загуби десетки милиарди долари, в случай че се откаже от " Северен поток 2 ", и тази опасност може да бъде употребена от Европа за оказване на напън върху Москва, смята някогашен немски дипломат в Съединени американски щати.

" Смятам, че газопроводът съставлява значим метод за въздействие за нас, в случай че се оправим с него мъдро ", сподели пред CNBC Волфганг Ишингер, който в този момент е ръководител на Мюнхенската конференция по сигурността.

Газопроводът " Северен поток 2 " от Русия до Германия ще пренася 55 милиарда кубически метра природен газ за Европа всяка година, ако бъде утвърден от регулаторните органи. Той заобикаля страни като Украйна и Полша, които намерено му се опълчват, и това, наред с други неща, го прави част от геополитически спор.

Междувременно Съединени американски щати и европейските им съдружници са разтревожени от скупчването на съветски войски по границата на Украйна, като доста специалисти се притесняват, че Москва ще нахлуе в съседката си. Някои европейски водачи предложиха газопроводът да бъде прибавен към листата с евентуални наказания против Русия.

Русия никога не желае да бъде обиден обичайният ѝ източник на доходи, каза Ишингер пред CNBC.

" Ако се наложи да спрем този план, Русия несъмнено ще загуби десетки милиарди долари или евро отсега нататък. Това въобще не е в неин интерес ", разяснява той.

Но блокирането на газопровода може също толкоз елементарно да се обърне против Европейски Съюз.

По данни на Евростат около 43% от общия импорт на газ в Европа идва от Русия. От предходната година насам Европа е обхваната от енергийна рецесия, защото е изправена пред рекордно високи цени на газа на фона на анулацията на рестриктивните мерки на Covid-19, което оказва напън върху изчерпаните ресурси от синьото гориво. Целите на държавните управления за прекосяване към по-чиста сила предизвикаха по-голямо търсене на газ, защото той се смята за по-чист от някои други изкопаеми горива.

Цените на природния газ се повишиха повече от пет пъти през последната година, а вероятностите за потребителите и предприятията остават мрачни и заплашват икономическото възобновяване в района, което се дължи в огромна степен на намаляването на газовите потоци от Русия.

Ограничаването на съветския газ ще бъде  " мъчително "  за Европа и е допустимо да се стигне до още по-голям дефицит на сила, само че Москва би трябвало да чака, че Европа ще предприеме ответни ограничения, в случай че военните дейности ескалират, сподели Ишингер.

" Това е средство за влияние. Мисля, че Русия несъмнено има интерес да продължи да употребява източниците си на доходи от даването на газ и нефт на своите западноевропейски сътрудници ", добави той.  " Трябва да се оправим със обстановката деликатно и мъдро. "

Западът неколкоратно упрекна съветския президент Владимир Путин, че употребява силата като политическо оръжие, което Москва отхвърля. Русия отхвърля и изказванията на Съединени американски щати, че възнамерява инвазия в Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР