Русия ще строи лунна база. Не изключва взаимодействие със САЩ

Русия ще строи лунна база. Не изключва взаимодействие със САЩ ...

Русия ще строи лунна база. Не изключва взаимодействие със САЩ или страните от БРИКС.

Русия ще строи лунна база. Не изключва взаимодействие със САЩ или страните от БРИКС
Русия изготвя проект за строителство на научна станция и не изключва взаимодействието със Съединените американски щати или страните от БРИКС, съобщиха в понеделник от Руската космическа агенция.

"Роскосмос" разглежда проект за строителството на научна станция на повърхността на Луната. Възможно е това да бъде изцяло руска инициатива, но също така е възможно да бъде и в рамките на международна кооперация, чийто облик ще бъде определен след преговори с потенциалните партньори и в зависимост от ресурсите на корпорацията", смятат от руската космическа агенция.

Според представители на "Роскосмос" в програмата могат да вземат участие САЩ и страните от БРИКС, където, освен Русия членуват още Бразилия, Индия, Китай и ЮАР.

Темата ще бъде обсъдена от ръководителите на "Роскосмос" и НАСА Дмитрий Рогозин и Джим Брайдънстайн, които ще се срещнат на 10 октомври.

Още през 2016 година от "Роскосмос" обявиха, че разработват проект за строителство на лунна база с капацитет 12 души. През септември 2017 година НАСА и Руската космическа агенция разпространиха съвместно изявление, в което описаха общите си плановете по създаване на международна космическа станция в орбита около Луната. Проектът е известен под името Deep Space Gateway.

През септември 2018 година в медиите се появиха съобщения, че руската страна се отказва от инициативата, но от "Роскосмос" опровергаха тези твърдения. Според говорителя на държавната Руската космическа агенция преговорите с НАСА продължават. Рогозин обаче подчерта, че не би искал да участва в чисто американски проект, тъй като Руската федерация "не може да си позволи да играе второстепенна роля в чужди проекти". /ТАСС и БГНЕС

Източник: bgnes.com
placeholder