Русия ще пусне първия в света плаващ ядрен реактор и

...
Русия ще пусне първия в света плаващ ядрен реактор и
Коментари Харесай

Русия пуска първия в света плаващ ядрен реактор

Русия ще пусне първия в света плаващ нуклеарен реактор и ще го изпрати на епично странствуване през Арктика в петък, макар че еколозите предизвестяват за съществени опасности за района, заяви Агенция Франс Прес.

Натоварен с нуклеарно гориво, „ Академик Ломоносов “ ще напусне арктическото пристанище Мурманск, с цел да стартира плаването си на 5000 километра до североизточен Сибир.

Руската нуклеарна организация „ Росатом “ съобщи, че реакторът е по-проста опция за построяването на стандартна централа на земята, която е замръзнала през цялата година, и има намерение да продава такива реактори в чужбина.

Екологичните групи обаче от дълго време предизвестяват за заплахите от плана, като го назовават евентуален „ Чернобил на лед “ и „ ядрен„ Титаник “. Допълнителни опасения провокира и смъртоносната детонация този месец на полигон за военни тествания надалеч на север, която аргументи скок на радиацията.

Очаква се пътуването на реактора да продължи сред четири и шест седмици, според от метеорологичните условия и количеството лед по пътя.

Работата по 144-метровия „ Академик Ломоносов “ стартира в Санкт Петербург през 2006 година Когато дойде в Певек, град с население от 5000 души в сибирския район Чукотка, той ще размени локална нуклеарна централа и затворен въгледобивен цех.

Предстои да влезе в употреба до края на годината, като главно обслужва петролните платформи в района, до момента в който Русия развива употребата на въглеводороди в Арктика.
Рашид Алимов, началник на енергийния бранш на Грийнпийс Русия, съобщи, че екологичните групи са сериозни към концепцията за плаващ реактор от 90-те години.

"Всяка нуклеарна централа създава радиоактивни боклуци и може да има повреда, само че „ Академик Ломоносов “ е в допълнение уязвим от стихии ", сподели той за Агенция Франс Прес.

Реакторът е теглен от други кораби, което прави конфликт по време на стихия по-вероятен, сподели той.

Тъй като Росатом възнамерява да съхранява отработено гориво на борда, Алимов съобщи, че "всяка повреда, обвързвана с това гориво, може да има съществено въздействие върху нежната среда на Арктика ".

Той добави, че няма "инфраструктура за нуклеарно филтриране " в района.

Глобалното стопляне и топящият се лед направи Североизточния проход - който свързва Атлантическия океан с Тихия океан по продължение на северното крайбрежие на Русия - по-достъпен.

„ Академик Ломоносов “ тежи 21 000 тона и разполага с два реактора с потенциал 35 мегавата всеки, непосредствен до този на употребяваните от нуклеарни ледоразбивачи.Той има екипаж от 69 души и пътува със скорост от 3,5 до 4,5 възела.

Алимов съобщи, че планът е пропусната опция, защото Чукотка, район, по-голям от Тексас, обитаем единствено с 50 000 души, "има голям капацитет за развиване на вятърна сила ".
"Плаваща атомна електроцентрала е прекомерно рисков и прекомерно безценен метод за произвеждане на електрическа енергия ", сподели той.

Ядрената промишленост, която се стреми да се превъплъти в тъмен пазар, създава по-малки, по-евтини реактори, с цел да притегли нови клиенти.

Те следват образците на подводници, ледоразбивачи и самолетоносачи, които от дълго време употребяват нуклеарна сила и са предопределени за изолирани региони с малко инфраструктура.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР