Русия ще предприеме изчерпателни мерки, за да гарантира своята сигурност

...
Русия ще предприеме изчерпателни мерки, за да гарантира своята сигурност
Коментари Харесай

Сергей Рябков: Ще гарантираме сигурността си

Русия ще предприеме изчерпателни ограничения, с цел да подсигурява своята сигурност по отношение на излизането на Съединени американски щати от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват (ДЛРСМО), сподели през днешния ден съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, представен от ТАСС.

Той уточни на брифинг за публицисти, че Русия няма да стартира да разполага наземни ракети със междинен и дребен обхват (РСМО) в Европа или други райони, до момента в който там не се появят американски оръжия от същия клас.

"Призоваваме Вашингтон да прояви отговорност и да последва образеца на Русия, като се откаже от разполагане на създаваните в този момент от американците РСМО, за което интензивно заговориха в Пентагона. Ние както и до момента сме открити за пълноправен и градивен разговор със Съединени американски щати по тематиката на ДЛРСМО и по други въпроси на стратегическата непоклатимост на основата на взаимното почитание и взаимното отчитане на ползите ", сподели съветският посланик.

Той сподели, че в случай че бъдат ситуирани американски ракети в Азиатско-Тихоокеанския район, Русия счита да предприеме балансиращи дейности, с цел да парира заканите, които може да зародят против нея от разнообразни посоки.

В същото време руско-американският разговор по контрола над въоръженията би трябвало да продължи, акцентира Рябков. Според него създаването от Съединени американски щати на нови ракети със междинен обхват е в напреднал стадий. "Номенклатурата на тези нови средства е известна, тя може да бъде забелязана на открити уеб сайтове ", добави той.

Рябков уточни, че Договорът за съкращаването на стратегическите нападателни оръжия (СНО-3), който изтича през 2021 година, може да бъде удължен за по-кратък период, в случай че това устройва Съединени американски щати. "Би било още по-тежък удар по системата за интернационална сигурност, в случай че този контракт не бъде удължен след 5 февруари 2021 година ", акцентира той.

Руският заместник-външен министър изрази вяра, че страните от НАТО ще подходят отговорно към гарантирането на европейската сигурност и на световната стратегическа непоклатимост, и сподели, че Москва е отворена за по-нататъшни съглашения в тази сфера. Той още веднъж напомни съветската концепция "да се подписа, в случай че не обвързващо съглашение, то най-малко да се реализира взаимно съгласие по отношение на успореден на съветския мораториум върху разполагането на територията на страните от НАТО на съответните средства, които, както разбирам, се намират в Съединени американски щати в напреднал стадий на основаване ".

Рябков акцентира, че съветската ракета 9М729, за която натовските съдружници упрекнаха Русия, че я е основала в нарушаване на ДЛРСМО, "никога не е била изпитана за отдалеченост на полета, неразрешена от контракта " (в диапазона от 500 до 5500 км) и изрази мнение, че слагането на този въпрос на разискване в този момент е неточно.

Високопоставеният съветски посланик приказва и по тематиката за привличането на Китай към присъединяване в системата за надзор над въоръженията, за което упорстват Съединени американски щати. "По отношение на КНР (Китайската национална република), ние деликатно фиксираме всички сигнали, които идват от Пекин. Обръщаме внимание на това, че китайската страна заема по въпроса напълно избрана позиция. Чуваме и това, какви желания по този сюжет се излагат във Вашингтон, само че по какъв начин да се действа по-нататък с тези желания и какво развиване по въпроса е допустимо - това е въпрос към Вашингтон, който инициира цялата тази полемика ", сподели Рябков.

Както е известно, Китай отхвърля да взе участие в договаряния за подписване на нов контракт от вида на ДЛРСМО, отбелязва ТАСС.

Рябков, също така, изрази и съветската позиция, че контролът над въоръженията би трябвало да регистрира също нуклеарните капацитети на Франция и Англия. Според него известията, че Париж и Лондон не усилват своите стратегически сили и средства и са ги нормализирали на известно ниво, не трансформира съветската позиция, тъй като със сключването на контракта СНО-3 Русия компактно се е доближила до онази граница, "след която всевъзможни по-нататъшни стъпки в тази сфера са вероятни единствено при отчитането на всички фактори, влияещи на стратегическата непоклатимост, на капацитетите на всички страни, които разполагат със съответните благоприятни условия " в ракетно-ядрената сфера.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР