Русия ще предостави на Франция оборудване за Международния експериментален ядрен

...
Русия ще предостави на Франция оборудване за Международния експериментален ядрен
Коментари Харесай

“Голям успех”. Русия гради реактор в Европа въпреки санкциите

Русия ще даде на Франция съоръжение за Международния пробен нуклеарен реактор (МЕЯР), който се основава с присъединяване на водещи софтуерни сили. В актуалната интернационална конюнктура това събитие е от изключително значение.

Наследство на Горбачов и Рейгън

В реактора, който се строи във Франция, международната научна общественост се надява да създаде технологията на термоядрения синтез и да направи допустимо комерсиалното ѝ приложение.

Русия е измежду основателите на плана, зародил през 70-те години на предишния век, а през 1985 година получил поддръжката на генералния секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз Михаил Горбачов, президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън и президента на Франция Франсоа Митеран.

През 2013 година, след дългогодишно развиване, стартира построяването на комплекса, а през 2020 година и построяването на самия реактор.

Днес Русия съставлява девет % от разноските за строителство. Сред членовете на съглашението за МЕЯР са Европейският съюз (заедно с Англия и Швейцария), Съединени американски щати, Китай, Индия, Япония и Южна Корея. За плана оказват помощ още Казахстан, Австралия, Канада, Тайланд.

" Технологичен букет "

Атомните електроцентрали обезпечават сила посредством верижна реакция на разделяне. Но опциите на този развой са доста лимитирани, а самият той е рисков. Алтернатива може да бъде термоядрен синтез, сходен на това, което се случва вътре в звездите. Ако може да бъде пресъздаден в земни условия, човечеството ще получи неизчерпаеми индустриални мощности, които също така изключват повтаряне на злополуката в Чернобил.

Термоядреният синтез вътре в Слънцето поражда заради голямото налягане върху водородните молекули. " Звездната " гравитация в земни условия не може да се повтори. Следователно, с цел да се реализира сходен резултат, веществото би трябвало да се нагрее до стотици милиони градуси. Никой материал обаче не може да издържи на такава температура. За да заобиколят това ограничаване, руските учени изобретиха „ токамак “ - „ тороидална камера с магнитни бобини “: плазмата вътре във вакуумна „ поничка “ (тороид) се защищава от допиране на стените от магнитно поле.

В МЕЯР този резултат се реализира благодарение на шест бобини с полоидално поле и D-образни бобини с тороидално поле. Долната бобина на полоидалното поле е създадена в Китай, още четири са направени в Европа. Горната (ПФ-1) е създадена в Русия и по проект би трябвало да бъде изпратена от Санкт Петербург в Марсилия на 1 ноември.

" За да стане допустима появяването на бобината, трябваше да се разработят цялостен букет технологии. Така преди плана МЕЯР в Русия не е имало свръхпроводяща промишленост ", споделя Анатолий Красилников, шеф на дъщерната институция на „ Росатом “ МЕЯР-център.

Работата по ПФ-1 стартира през 2008 година Първо, съдействието на предприятията в страната основава производството на свръхпроводници - материали, чието електрическо противодействие става нула при мощно намаление на температурата. Чепецкият машинален цех в Глазов (Удмуртия) започва производството на такива материали от ниобий-трикалай (Nb3Sn) и ниобий-титан (Nb-Ti).

Последният е употребен на ПФ-1. Nb-Ti има свръхпроводящи свойства при температури към четири градуса по Келвин (минус 269,15 по Целзий).

Съвместен екип на Научноизследователския институт по електрофизично съоръжение „ Ефремов “ и Средно-Невския корабостроителен цех вземат участие директно в производството на бобината.

Екипът създаде и приложи технологии за произвеждане на по този начин наречените „ рула “ и уединяване на всяко от тях. Тогава ПФ-1 се образува непосредствено от осем „ рула “. Диаметърът на структурата е девет метра, тежестта е 200 тона. Накрая този исполин се импрегнира със примес, която обезпечава изолацията на целия обект.

„ Големият триумф е, че за първи път успяхме да реализираме липса на пробиви в изолацията. Китайските сътрудници имаха над 50 такива. Поради това се наложи да разглобят бобината, да смъкват изолацията и по-късно да сглобят още веднъж. Отне ни една година, бяха нужни доста финансови вложения, само че незабавно успяхме да произведем всичко с високо качество и изцяло да отговаряме на условията на интернационалната организация МЕЯР “, споделя Красилников.

Технологиите, създадени за МЕЯР, се възнамерява да бъдат употребявани от съветски учени за вътрешни цели. Например, свръхпроводящите бобини могат да се употребяват при построяването на домакински „ токамак “, в други научни планове, а също и за личното ни произвеждане на томографи.

Според специалиста, в случай че Русия не беше постигнала триумф, основаването на аналог в друга страна би отсрочило стартирането на термоядрен реактор най-малко с три до четири години.

" Животът не е елементарен "

Русия извършва отговорностите си към интернационалния план, макар строгите наказания. Проектът МЕЯР е изтеглен от рестриктивните мерки на Европейски Съюз, само че въпреки всичко пораждат компликации. На първо място в логистиката. И по този начин, ПФ-1 ще бъде превозен до Марсилия по море. Но заради възбраната съветските кораби да влизат в пристанищата на Европа, транспортен съд под флага на трета страна трябваше да взе участие в доставката на значимия обект.

Има и други проблеми. Например с превозване на артикули по суша, прекачване на средства или бизнес пътешестване до Европа за съветски чиновници, които би трябвало да съпровождат оборудването. Досега обаче беше допустимо да се откри излаз от сложните обстановки, подбудени от глобите.

" Във всеки съответен случай се намесва интернационална организация, изяснява или на държавни организации на разнообразни страни, или на търговски предприятия, че планът е отвън глобите. Като цяло животът не е елементарен. Но става още по-интересен. Въпреки че, несъмнено, насладата е малко “, споделя Красилников.

Общо Русия би трябвало да трансферира 25 системи към плана МЕЯР. До момента са изцяло инсталирани три от тях - ниобий-трикалаени и ниобий-титаниеви свръхпроводници, както и бобината ПФ-1. Сред останалите са 40% от по този начин наречената първа стена (която защищава вътрешнокамерните системи на реактора от топлинни потоци), 100 % от централния възел на дивертора (тази система е в директен контакт с плазмата и пази съставените елементи на МЕЯР от топлинни и корпускулярни потоци), девет диагностични системи, жиротрони (мощни източници на микровълново излъчване, които обезпечават нагряване на плазмата и генериране на ток).

Международната организация, която управлява научната " структура на века ", чака да получи първата плазма през 2025 година

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР