Русия ще покани представители на талибаните на международни разговори за

...
Русия ще покани представители на талибаните на международни разговори за
Коментари Харесай

Русия ще покани талибани на конференция в Москва

Русия ще предложения представители на талибаните на интернационалните диалози за Афганистан, на които Москва възнамерява да бъде хазаин на 20 октомври. Това съобщи Замир Кабулов, специфичен представител на президента Владимир Путин за Афганистан, без обаче да дава повече детайлности за събитието.

Тези диалози ще последват след плануваната среща на върха на Г-20 за 12 октомври, която има за цел да помогне на южноазиатската страна да избегне филантропична злополука след завладяването на властта от бунтовниците в средата на август, написа „ Ал Джазира “.

Москва беше хазаин на конференция за Афганистан през март. Тогава Китай, Пакистан, Русия и Съединени американски щати разгласиха взаимно изказване, призоваващо воюващите страни да реализират спокойно съглашение и да лимитират насилието. Оттогава американците изтеглиха войските си от територията на Афганистан след 20-годишен престой, а талибаните оповестиха свое лично държавно управление с министри, измежду които има и преследвани от Щатите.

Кремъл е обезпокоен от евентуалните неприятни последствия за района. Путин предизвести за опцията „ ислямски екстремисти “ да обхванат в някогашните руски републики от Централна Азия, които Москва преглежда като собствен южен предпазен буфер. След завземането на властта от талибаните Русия организира военни учения в Таджикистан и укрепи военната си база там.

Групировката е жигосана като терористична организация в Москва. За разлика от западните страни, които се втурнаха да изтеглят дипломати в първите дни от ръководството на талибаните, Русия поддържа отворено посолството си в Кабул.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР