Русия ще подобри противовъздушната отбрана на Сирия, като до две

...
Русия ще подобри противовъздушната отбрана на Сирия, като до две
Коментари Харесай

Русия дава на Сирия зенитни комплекси С-300

Русия ще усъвършенства противовъздушната защита на Сирия, като до две седмици достави на армията ѝ зенитни ракетни комплекси С-300 поради случая със сваления съветски разследващ аероплан Ил-20, заяви през днешния ден съветският боен министър Сергей Шойгу.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че това не е ориентирано против трета страна, само че уточни, че съгласно съветските военни специалисти причина за случая са „ преднамерените дейности на израелски летци, което не може да не нанесе вреди “ на връзките ни.
Шойгу заяви, че по разпореждане на президента Владимир Путин се подхващат и други ограничения за сигурност - командните пунктове на сирийската Противовъздушна отбрана ще бъдат оборудвани с автоматизирани системи за ръководство, доставяни по-рано единствено на съветските въоръжени сили.
Освен това Русия ще заглушава над Средиземно море сателитната навигация, бордовите радиолокационни станции и свързочни системи на бойната авиация, които нападат обекти в Сирия, уточни Шойгу, представен от ТАСС.
Мерките са в отговор на свалянето на съветския Ил-20 над морето предходната седмица със сирийска зенитна система С-200, като Москва упрекна за случая Израел, чиито изтребители Ф-16 употребявали съветския аероплан за прикритие, до момента в който атакували цели в сирийската провинция Латакия.
Израел отхвърля обвиняванията, като твърди, че когато сирийците стреляли, неговите Ф-16 към този момент били над израелска територия.
Шойгу съобщи, че през 2013 година Русия е спряла доставка модерните системи С-300 по молба на Израел. „ Сега обстановката се промени. И то не по наша виновност “, сподели той в коментар, излъчен по телевизия, като означи, че сирийците към този момент са минали подготовка за С-300.
Според него този комплекс, който може да прави прехват на въздушни средства за нахлуване на разстояние над 250 км и може да поразява по едно и също време няколко цели значително ще усъвършенства опциите на сирийското Противовъздушна отбрана.
„ Смятаме, че с реализирането на ограниченията ще охладим „ горещите глави “ и ще ги предпазим от недообмислени дейности, които заплашват нашите чиновници “, добави Шойгу.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР