Русия ще подобри противовъздушната отбрана на Сирия, като до две

Русия ще подобри противовъздушната отбрана на Сирия, като до две ...

Русия дава на Сирия зенитни комплекси С-300.

Русия ще подобри противовъздушната отбрана на Сирия, като до две седмици достави на армията ѝ зенитни ракетни комплекси С-300 заради инцидента със сваления руски разузнавателен самолет Ил-20, съобщи днес руският военен министър Сергей Шойгу.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че това не е насочено срещу трета страна, но посочи, че според руските военни експерти причина за инцидента са „преднамерените действия на израелски летци, което не може да не нанесе вреди“ на отношенията ни.
Шойгу съобщи, че по нареждане на президента Владимир Путин се предприемат и други мерки за сигурност - командните пунктове на сирийската ПВО ще бъдат оборудвани с автоматизирани системи за управление, доставяни по-рано само на руските въоръжени сили.
Освен това Русия ще заглушава над Средиземно море спътниковата навигация, бордовите радиолокационни станции и свързочни системи на бойната авиация, които атакуват обекти в Сирия, посочи Шойгу, цитиран от ТАСС.
Мерките са в отговор на свалянето на руския Ил-20 над морето миналата седмица със сирийска зенитна система С-200, като Москва обвини за инцидента Израел, чиито изтребители Ф-16 използвали руския самолет за прикритие, докато атакували цели в сирийската провинция Латакия.
Израел отрича обвиненията, като твърди, че когато сирийците стреляли, неговите Ф-16 вече били над израелска територия.
Шойгу заяви, че през 2013 г. Русия е спряла доставка модерните системи С-300 по молба на Израел. „Сега ситуацията се промени. И то не по наша вина“, каза той в коментар, излъчен по телевизия, като отбеляза, че сирийците вече са преминали подготовка за С-300.
Според него този комплекс, който може да извършва прехват на въздушни средства за нападение на разстояние над 250 км и може да поразява едновременно няколко цели съществено ще подобри възможностите на сирийското ПВО.
„Смятаме, че с реализирането на мерките ще охладим „горещите глави“ и ще ги предпазим от недообмислени действия, които заплашват нашите служители“, добави Шойгу.

Източник: actualno.com