Русия ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за ръководител на

Русия ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за ръководител на ...

Русия ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ.


Русия ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за ръководител на Международния валутен фонд, обяви на сайта си руското министерство на финансите.

На 2 август ЕС реши да номинира Георгиева за ръководител на МВФ. За първи път в 75-годишната история на фонда е възможно той да бъде оглавен от представител на страна, чиято икономика се определя като "нововъзникващ пазар", коментираха от руското финансово ведомство.

В Москва са на мнение, че "вероятността за победа на Георгиева е голяма - страните от ЕС имат 44 процента от гласовете в МВФ, а за получаване на над 50% от гласовете на кандидатката от България е необходима допълнителна подкрепа от само няколко страни".

"Кандидатурата на Георгиева е правилен избор. Г-жа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно подготвен икономист, образован високопрофесионален финансист. В ситуация на засилване на протекционизма в глобалната икономика нейният опит при решаването на задачите, свързани с развитието, ще бъде необходим повече от всякога" - коментират още от руското министерство на финансите.

Ето защо "Русия се отнася положително към издигането на кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще бъде готова да я подкрепи в хода на предстоящото гласуване".

Източник: offnews.bg