Русия ще плати висока цена, ако използва сила срещу Украйна,

...
Русия ще плати висока цена, ако използва сила срещу Украйна,
Коментари Харесай

НАТО и Русия в словесна престрелка заради Украйна

Русия ще заплати " висока цена ", в случай че употребява мощ против Украйна, а Западът е посочил, че може да наложи финансови, стопански и политически наказания на Москва, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Ройтерс.

По-рано във вторник съветският министър на външните работи Сергей Лавров упрекна НАТО, че разполага доста количество военна техника покрай границите на страната му, и предизвести, че в случай че се наложи, Русия може да отвърне на заканите за сигурността от Запада и Украйна, съобщи Ройтерс.

" Русия ще заплати висока цена, в случай че още веднъж употребява мощ против независимостта на Украйна ", сподели Столтенберг пред кореспонденти при идването си за срещата на външните министри на страните от алианса в латвийската столица Рига.

" Разполагаме с разнообразни разновидности и през годините сме посочили, при реакцията на предходни случаи на приложимост на военна мощ от Русия против Украйна, че можем да поддържаме тежки финансови, стопански и политически наказания ", добави той.

" Също и фактът, че засилихме наличието си тук в района, както в района на Черно море, по този начин и в този на Балтийско море, по въздух, земя и суша, е директна реакция на съветското военно навлизане в Украйна, на противозаконното анексиране на Крим ", съобщи Столтенберг.

Според Лавров маневрите на украинската войска и потреблението на дронове в районите на Източна Украйна, следени от проруски сепаратисти, съставляват опасност за Русия. По думите му Москва е подготвена да реагира, в случай че е належащо.

" Ние просто не можем да изключим опцията Киев да стартира военна случка ", сподели той на конференция в Москва.

" Президентът (на Русия Владимир) Путин акцентира, че нямаме потребност от спор, само че в случай че Западът не може да удържи Украйна, а в противен случай, я предизвиква, несъмнено, че ние ще предприемем всички нужни стъпки, с цел да обезпечим своята сигурност ", съобщи Лавров.

Путин сподели през днешния ден, че разширението на военната инфраструктура на НАТО в Украйна е алена линия, която той се надява, че няма да бъде прекрачена, и изрази паника от военните учения, провеждани до съветските граници.

Президентът съобщи на капиталов конгрес в Москва, че Русия създава нова хиперзвукова ракета, която се планува да бъде на въоръжение от началото на идната година. По думите му времето ѝ за полет е пет минути при скорост девет пъти по-голяма от тази на звука.

Според него Русия има основателни опасения.

" Руската федерация също по този начин изпитва избрани паники от обстоятелството, че покрай нейните граници се организират огромни учения, в това число непланирани, какъвто беше казусът напълно неотдавна в Черно море, когато стратегически бомбардировачи... прелетяха на 20 километра от нашата граница... Има оръжия с точно ориентиране, може да има и нуклеарни оръжия ", сподели той.

Путин съобщи, че Русия ще бъде принудена да отговори, в случай че избраните от нея " червени линии " по отношение на Украйна бъдат пресечени от НАТО.

Руският президент въпреки всичко изрази вяра, че здравият разсъдък ще надделее във всички страни. НАТО би трябвало да бъде наясно с паниките на Русия за личната ѝ сигурност по отношение на Украйна, акцентира в това време той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР