Русия ще плати астрономическа цена, ако нейният президент Владимир Путин

...
Русия ще плати астрономическа цена, ако нейният президент Владимир Путин
Коментари Харесай

САЩ очерта стъпката, която може да струва на Путин "астрономическа" цена


Русия ще заплати " астрономическа " цена, в случай че нейният президент Владимир Путин подреди потреблението на тактически нуклеарни оръжия в Украйна, съобщи в петък заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нюланд на фона на продължаващата съветска атака.

В изявление за украинския вестник " Европейска истина " Нюланд е помолена да оцени опцията Русия да употребява тактическо нуклеарно оръжие. Тя отговори, че не може да изключи подобен " пагубен сюжет " Тъй като Путин " към този момент е дал заповед " за " брутални военни закононарушения ", светът би трябвало да е подготвен за най-лошото. В същото време, акцентира Нюланд, последствията от сходни стъпки биха били пагубни за Русия и персонално за Путин.

Тя отхвърли да даде каквито и да било детайлности за евентуалния отговор от страна на Запада, като вместо това съобщи, че потреблението на нуклеарни оръжия би довело обстановката до " фундаментално ново равнище ", при което цената ще бъде " просто астрономическа ".

 

 

Запитана от публицист дали Киев може да разчита на поддръжката на западните си сътрудници в най-лошия случай, Нюланд увери Украйна, че няма да остане сама. Същевременно заместник-държавният секретар съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да дават на Украйна военна помощ. Тя разкри, че Вашингтон е почнал да доставя Киев с ракетни системи за залпов огън (РСЗО) и ще направи всичко допустимо, с цел да отговори на потребностите на Украйна.

Силните предизвестия на Нюланд пристигнаха единствено два дни откакто Пентагонът съобщи, че на този стадий не вижда нужда от смяна на нуклеарната позиция на страната. Изявлението на представителя на Министерството на защитата на Съединени американски щати последва изказванията на украинския президент Владимир Зеленский, че Москва може да употребява тактическо нуклеарно оръжие в Украйна.

 

 

В първите дни на военната интервенция Русия сложи нуклеарното си въздържане в най-висока степен на подготвеност, базирайки се на хипотетични враждебни сигнали, идващи от членове на НАТО.

 

 
 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР