Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен

...
Русия ще откаже да приема плащане за доставки на природен
Коментари Харесай

Путин разпореди газът да бъде плащан само в рубли

Русия ще откаже да приема заплащане за доставки на природен газ " във валути, които са се компрометирали, в това число долари и евро ", и ще премине към заплащания в рубли . Това разгласи съветският президент Владимир Путин в сряда на среща с държавното управление, представен от ТАСС.

" Реших в най-кратки периоди да се осъществя комплекс от ограничения за превеждане на заплащания - дано стартираме с това - за нашия природен газ, доставян на по този начин наречените " ", да се заплаща в съветски рубли, допустимо най-скоро ", сподели той.

Тоест, изясни Путин, възнамерява се, Русия да се откаже в разплащания с всички " компрометирани валути " при такива разплащания.

Президентът означи, че Русия ще продължи да доставя газ на другите страни в сходство с размерите и цените, планувани в подписаните по-рано контракти . " Искам да подчертая настрана, че Русия, несъмнено, ще продължи да доставя природен газ в сходство с размерите и цените, правилата на ценообразуване, закрепени в договорите, подписани по-рано ", сподели той.

Президентът добави, че откакто разплащанията на Русия с " неприятелските страни " преминат в рубли, задграничните консуматори би трябвало да могат да правят нужните интервенции . Държавният глава акцентира, че бъдещите промени в газовите контракти с " неприятелските страни " ще се отразят единствено на валутата на заплащане - тя ще бъде изменена на съветската рубла. " Моля държавното управление да издаде съответната инструкция на " Газпром " за изменение на съществуващите контракти. В същото време на всички задгранични консуматори би трябвало да се даде опция да правят нужните интервенции ", подреди Путин.

От информацията не излиза наяве по какъв начин тъкмо ще се осъществят въпросните промени в договорите и дали те засягат бъдещи или и актуалните контракти.
 Лидерите от Европейски Съюз се схванаха за взаимни покупки на газ
Лидерите от Европейски Съюз се схванаха за взаимни покупки на газ

Това написа в проектоизявлението от идната среща на върха

Като част от наложените наказания против Русия след нашествието в Украйна, западните страни постановиха обилни ограничавания на финансовите потоци в международни валути - долари, евро, йени и други Европейски Съюз даже забрани изнасянето на евробанкноти за Русия. Някои съветски банки бяха извадени от системата за интернационалните разплащания SWIFT, а компаниите за интернационалните прехвърляния и кредитни карти - " Уестърн Юнион ", " Виза ", " Мастъркард " и други стопираха активността си на съветска територия.

Всички тези ограничения, както и напускането на знаичтелен брой интернационалните компании целеше да лиши Москва от средства да води войната в Украйна. Ако обаче това решение на Путин влезе в действие, то европейските страни, които закупуват газ от Русия ще са принудени да купуват рубли от Русия, което ще значи приток на свежа валута за Москва.
 Литва наложи ограничавания за валута към Беларус и Русия
Литва наложи ограничавания за валута към Беларус и Русия

Сумата е 60 евро

Във вторник стана ясно, че на среща на върха тази седмица за взаимно закупуване на газ, полутечен природен газ и водород преди идната зима, съгласно план на изказването им от идната среща на върха, предава Ройтерс .

Европейската комисия предходната година предложи система за страните от Европейски Съюз за взаимно закупуване на стратегически ресурси от газ, за което някои членове, в това число Испания, приканиха като метод за обезпечаване на буфер против евентуални спирания на доставките. Страховете от спиране на доставките набъбнаха, откакто Русия нахлу в Украйна. Русия доставя 40% от газа в Европейски Съюз.

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи по-рано, че Европейски Съюз би трябвало да влага във възобновими енергийни източници , уточнявайки, че жителите също могат да създадат своя принос, като употребяват по-малко сила.

Съединени американски щати и Англия към този момент, само че Европейски Съюз не посмя В същото време Европейската комисия създаде проект за последователно отричане от съветските енергоизточници до 2030 година

По време на срещата на евролидерите във Версай ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разгласи още по-амбициозен проект според който от 2027 година Европейският съюз ще приключи вноса на съветски газ и нефт. В " Туитър " тя разгласи, че ще предложи проект в тази тенденция в средата на май.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР