Русия ще може да доставя газ за ЕС през Украйна

...
Русия ще може да доставя газ за ЕС през Украйна
Коментари Харесай

Русия ще доставя газ за ЕС през Украйна през 2020 г. без договор с Киев

Русия ще може да доставя газ за Европейски Съюз през Украйна през 2020 година без контракт с Киев, заяви ТАСС, базирайки се на собствен източник от европейския енергиен бранш.

За непрестанен пренос на газ към Европейски Съюз през 2020 година Украйна и Русия не се нуждаят от нов газов контракт, когато Киев извърши отговорностите си за използване на европейските енергийни стандарти в законодателството си. Киев се ангажира като член на Европейската енергийна общественост да приложи европейските енергийни стандарти в законодателството си до 1 януари 2020 година, в това число процедурата за осъществяване на търгове за запазване на директни мощности. Така и без контракт, ще се изисква операторът на украинската газопреносна система (GTS) да показа на търг своите директни мощности, които Газпром ще може да изкупи назад за кратковременен проект.

След като вкара ограничавания за доставките на газ през газопровода OPAL, "Газпром " стартира да усилва преноса на газ през Украйна към Европа. Прогнозите са, че той може да нарасне с 12,5%. Очакваният размер на доставките на газ през станцията "Вельке Капушаны " (една от граничните точки сред Словашката република и Украйна) може да се усили до 150,151 милиона кубически метра.

Германският енергиен регулатор забрани на „ Газпром” да употребява спомагателните мощности на тръбопровода OPAL за превозването на газ в Европа. Забраната влиза в действие от 14 септември. Според регулатора, „ Газпром” има различни транспортни маршрут и пунктове за доставка, с цел да извърши отговорностите си към Европейския съюз. Руският колос бе застрашен и с санкции при нарушавания.

На 10 септември Съдът на Европейски Съюз анулира решение Еврокомисията от 2016 година за разширението на достъпа на "Газпром " до OPAL с довода, че това нарушава правилото на енергийната взаимност. Сега съветската компания би трябвало да редуцира превозването по тръбата до половината от директната й мощ.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР