Русия ще изработи първия реактор за турската атомна централа Аккую

Русия ще изработи първия реактор за турската атомна централа Аккую ...

Русия ще изработи първия реактор за АЕЦ „Аккую“ през 2020 г..

Русия ще изработи първия реактор за турската атомна централа "Аккую" през 2020 г. Изпълнител на поръчката е руската компания "АЕМ-технологии" (част от "Атоменергомаш"), предаде агенция ТАСС. Руско-турският мегапроект предвижда следващите години да се изработят общо четири енергоблока ВВЕР-1200.
 
Строителството на АЕЦ „Аккую“ в провинция Мерсин започна през декември 2017-а. В присъствието на генералния директор на "Росатом" Алексей Лихачов и първия зам.-министър на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез. До началото на април руската страна е вложила около 3 млрд. долара в строителството. Плановете са първата турска АЕЦ да заработи през 2023 г.
 


Русия и Турция започнаха работата по проекта през 2010 г. с подписването на междуправителствено споразумение за изграждане и експлоатация на АЕЦ "Аккую". За определено време проектът беше в застой заради обтегнатите политически отношения на двете страни. Стойността на централата се оценява на 20 млрд. долара.
 
Веднъж, след като е завършена електроцентралата, ще осигури 10% от електрическите нужди на Турция, която и без това има малко енергийни ресурси.

-->
 
Турският енергиен министър, зет на Ердоган, похвали проекта, като заяви "ние се намираме в решаващ момента, който сбъдва една 63-годишна мечта". Турция и Русия затвърдиха своите връзки през последните месеци в ключови направление, включително енергетика, кризата в Сирия, и други ключови политически теми.

Източник: dariknews.bg