Русия се стреми да увеличи влиянието си в Европа и

...
Русия се стреми да увеличи влиянието си в Европа и
Коментари Харесай

САЩ: Северен поток-2 ще увеличи руското влияние над Украйна и Европа

Русия се стреми да усили въздействието си в Европа и Украйна с газопровода " Северен поток-2 ", съобщи почитан посланик в Съединени американски щати в изостряне на реториката на Вашингтон против газопровода, съобщи Reuters.
" С помощта на " Северен поток-2 " Русия се стреми да усили въздействието си върху Запада, като отделя Украйна от Европа ", съобщи Франсис Фанън, американски помощник-секретар по енергийните запаси в Държавния департамент.
Срещу тръбопровода се опълчват както президента-републиканец Доналд Тръмп, по този начин и неговия демократически предходник Барак Обама. Според тях Русия може да употребява газопровода като политически инструмент, с цел да консолидира властта си над Европа.
Голяма част от газа, който Европа понастоящем получава от Русия през водопровод, минава през Украйна, която събира директни такси в размер на милиарди долари, съставляващи до 3% от брутния й вътрешен артикул.
Ако " Северен поток-2 ", който има за цел да доставя съветски газ в Западна Европа през Балтийско море и Turkstam - водопровод за доставка на газ от Русия в Турция, се осъществят, Украйна ще загуби директните си доходи.
Путин съобщи, че " Северен поток-2 ", на консорциума от съветския държавен газопровод " Газпром " и пет европейски компании, е с чисто стопански темперамент и не е ориентиран против други страни. Руският газ може да продължи да минава през Украйна, в случай че тръбопроводът бъде приключен, сподели Путин.
Русия обаче е серпантина доставките на газ за Украйна през последните години заради поредност от ценови разногласия. Критиците на " Северен поток-2 " споделят, че това би могло да усили способността на Русия да манипулира европейските енергийни пазари.
Германският външен министър Хайко Маас съобщи този месец, че Берлин няма да отдръпна политическата си поддръжка за " Северен поток-2 " и че немският канцлер Ангела Меркел е получила увещание от страна на Путин през август, което ще разреши доставките на газ на територията на Украйна.
Коментарите на Фанън идват, откакто той пътува до Източна Европа, с цел да разиска планове, които биха могли да предложат на Европа по-разнообразно доставяне с природен газ. Те включват плаващ терминал за полутечен природен газ на адриатическия остров Крък, който може един ден да получи импорт на газ от Съединени американски щати.
Фанън съобщи, че чака експанзията на Русия в Азовско море да усили поддръжката за няколко законпроекта в Конгреса на Съединени американски щати, които включват нови наказания за съветския енергиен бранш.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР