Русия се стреми да си върне мястото в Съвета на

...
Русия се стреми да си върне мястото в Съвета на
Коментари Харесай

Русия иска да се върне в Съвета на ООН по правата на човека

Русия се стреми да си върне мястото в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида на идните избори през октомври, считани за значим тест за нейното място на интернационалната сцена, оповестява.

Руски дипломати организират интензивна акция за възобновяване на участието на страната им в Съвета по правата на индивида, осведоми английската социална медия, базирайки се на документ, публикуван измежду страните членки на международната организация. 

В позицията си, Москва се ангажира да откри " подобаващи решения на проблемите с човешките права ", като в същото време желае да спре превръщането на интернационалния правозащитен орган в " инструмент, които служи на политическата воля на една група страни ", предава БНР.

Заместник-директорът по европейски въпроси на " Хюмън райтс уоч " Рейчъл Денбър разяснява:

" Това несъмнено е безсрамен ход. Сега Русия не дава отговор повече на условията за участие в Съвета, в сравнение с преди година, когато тя беше изключена поради зверствата, които извършваше в Украйна. Ако нещо се е трансформирало през това време, то единствено е към по-зле. "

Общото заседание на Организация на обединените нации изключи Русия от Съвета по правата на индивида през април предходната година след разкритията за убийства на цивилни от съветските войски в киевското предградие Буча. 

На 10 октомври ще се организира гласоподаване за две места в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида, отредени за страни от Централна и Източна Европа, като другите две кандидатстващи страни са България и Албания. Мандатът е тригодишен. 

През последните седмици бяха показани нови свидетелства за нарушавания на човешките права от съветска страна от Ерик Моус, ръководител на Комисията по следствия за Украйна, както и от специфичния докладчик на международната организация Марияна Кацарова, която обърна внимание на " редовно угнетяване " на гражданското общество в Русия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР