Русия се съгласи да удължи сделката, която позволява на Украйна

...
Русия се съгласи да удължи сделката, която позволява на Украйна
Коментари Харесай

Русия се съгласи да удължи зърнената сделка с два месеца

Русия се съгласи да удължи договорката, която разрешава на Украйна да изнася зърно през Черно море за елементи на света, борещи се с глада . Това разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Асошиейтед прес ".

Това ще даде подтик на световната продоволствена сигурност, откакто войната, почнала преди повече от година, увеличи цените.

" Искам да оповестя положителни вести. С напъните на нашата страна, поддръжката на нашите съветски другари и приноса на нашите украински другари, Черноморската самодейност за зърно беше удължена с още два месеца ", посочи турският водач.

което Организация на обединените нации и Турция реализираха с двете воюващи страни през предишното лято, беше съпроводено с настрана съглашение за улеснение на доставките на съветски храни и торове, за което Москва твърди, че не се ползва.

Русия беше сложила краен период до четвъртък, с цел да бъдат разсеяни опасенията ѝ - в противоположен случай заплаши да напусне договорката. Упорството ѝ не е нещо ново: през март при сходно удължение на съглашението Русия едностранно реши да го възобнови единствено за 60 дни вместо за 120, избрани в съглашението.
 Бъдещето на зърнената договорка остава неразбираемо
Бъдещето на зърнената договорка остава неразбираемо

Много въпроси по осъществяването на съветската част от самодейността остават нерешени

Удължаването на Черноморската самодейност за зърно е победа за страните в Африка, Близкия изток и елементи от Азия , които разчитат на украинска пшеница, ечемик, растително масло и други налични хранителни артикули. Сделката способства за понижаването на цените на питателните артикули като пшеницата през последната година, само че това облекчение не доближи до обособените семейства.

По време на украинският вицепремиер Александър Кубраков съобщи, че зърнената договорка " би трябвало да бъде удължена за по-дълъг интервал от време и разширена ", с цел да " обезпечи предвидимост и убеденост " на пазарите.

Москва обаче съобщи, че се опълчва на сходно разширение, след което уточни по-кратко удължение.

Същевременно Русия изнася огромна част от своята пшеница през други пристанища. Според критиците това допуска, че Москва се преструва или се пробва да си завоюва отстъпки в други области - като да вземем за пример глобите на Запада.

- предопределени да подсигуряват, че корабите придвижват единствено храна, а не оръжия, които биха могли да оказват помощ на която и да е страна във войната - трайно е понижен от пика си от 10,6 кораба през октомври до 3,2 през април. Доставките на украинско зърно също са намалели през последните седмици.
 Ердоган афишира
Ердоган афишира " жеста на Русия " да остане в Зърнената договорка още 60 дни?

Русия обаче би се съгласила на такова удължение за финален път

Русия отхвърля да съзнателно да бави инспекциите и има :

— възобновяване на задграничните доставки на селскостопански машини и аварийни елементи

— унищожаване на рестриктивните мерки върху застраховането и достъпа до непознати пристанища за съветски кораби и товари

— обновена работа на тръбопровода Толиати - Одеса, който придвижва съветски амоняк - основна съставна част в тора, до украинско черноморско пристанище

— отпадане на рестриктивните мерки върху финансовите действия, свързани с съветските компании за торове

— възобновен достъп до интернационалната банкова система SWIFT за Руската земеделска банка

Към момента не е ясно дали някоя от тези отстъпки е направена, само че те касаят най-вече частния бранш.

Сделката разреши да бъдат изнесени над 30 милиона тона украинско зърно, като повече от половината от тях са предопределени за разрастващите се страни. Китай, Испания и Турция са най-големите получатели, а Русия твърди, че това демонстрира, че храната не отива в най-бедните страни.
 Украйна не знае какво се случва със зърнената договорка
Украйна не знае какво се случва със зърнената договорка

Киев не изключва Москва да приключи съглашението на 18 май
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР