Русия се съгласи да продължи да продава на Сърбия газ

...
Русия се съгласи да продължи да продава на Сърбия газ
Коментари Харесай

Предизборно Путин договори с Вучич газова отстъпка за Сърбия и му пожела успех

Русия се съгласи да продължи да продава на Сърбия газ на сегашната цена от 270 $ за 1000 кубически метра през идващите шест месеца.

Това оповестиха ТАСС и телевизия РТС след среща на президентите Александър Вучич и Владимир Путин.

Двамата се срещнаха няколко месеца преди изборите за президент в Сърбия, дружно с които ще има и парламентарни. Вучич разгласи нови избори поради протеста на опозицията на миналогодишните поради опасения за честността на вота, след които съвсем всички партии в законодателния орган се оказаха част от ръководещата коалиция.

" Спестихме пари за един народен стадион "

" Спестихме още 300 млн. евро с помощта на другарството на Путин, спестихме за един народен стадион ", Вучич след 19-ата си среща с Путин за последните седем години и самичък подсети това число. " Представете си, за 19-и път президентът Путин откри време за президента или премиера на Сърбия. А какъв брой сила вложи в връзките със Сърбия! Безкрайно сме му признателни за това и доста го ценим. "

" Когато му оповестих, Баятович подскочи от благополучие, " разяснява в Белград сръбският министър председател Ана Бърнабич, имайки поради Душан Баятович, ръководителя на държавния оператор " Србиjагас ". Външният министър Никола Селакович пък съглашението като " историческо ".

Миналия месец Вучич изиска от Русия " преференциални " цени на газа, които скочиха през последните месеци, защото международното търсене се възвърне от пандемията. Разговорите за дефинитивно съглашение не престават, следва от думите на Путин и Вучич при срещата им в Сочи.
Агенция ТАСС заяви предходната седмица, че Вучич желае да купува към 3 милиарда куб. м съветски газ годишно през идващите 10 години, а това би покрило потребностите му от газ. Руските управляващи предлагаха нова формула, при която 70% от цената да се базира на борсовата цена, а други 30 на 100 да се обвържат с цената на нефта, само че Вучич настояваше, че не може да заплати това и желае да продължи настоящия контракт при изискване, че настоящата цена се резервира.
Руският енергиен колос " Газпром " съобщи, че чака междинната му цена на газ в Европа да бъде над 300 $ за 1000 кубически метра тази година.

" Газовият подарък би бил добре пристигнал "

На този декор съветският в. " Комерсант " означи още преди срещата, че свалянето на цената на газа ще е добре пристигнало за Вучич и партията му преди президентските и парламентарни избори. Изданието цитира свои добре осведомени източници, съгласно които Вучич е можел още преди визитата да получи удостоверение и че " счита да го показа като собствен личен триумф ".

Вестникът напомня срещата на президента с съветския външен министър Сергей Лавров и вицепремиера Юрий Борисов през октомври, когато получи заричане за понижаване на цената на газа макар обстановката в Европа.

" Газовият подарък от Русия би бил добре пристигнал за Вучич " в миг, когато на идните парламентарни и президентски избори желае освен да бъде определен още веднъж, а и да реализира безапелационна победа за своята Сръбска прогресивна партия, " Комерсант ".

Цената

Вестникът отбелязва, че опозицията към този момент упреква Вучич, че ще заплати политическа цена за отстъпката. В Сочи двамата обсъждаха и тематики от Балканите, в това число косовския въпрос (Путин изясни, че Русия " поддържа " сръбската позиция и то " кардинално ", без оглед на политическата конюнктура).

Вучич изясни, че имал 90 авансово готови въпроса към съветския си сътрудник. Откъс от диалога, на уеб страницата на Кремъл, сочи и че измежду засегнатите тематики е търговията сред двете страни, паралелно с енергетиката и идна аудиенция на премиера Ана Бърнабич в Москва. Впрочем самият Путин приказва за идните избори в Сърбия:

"Скоро - напролет в април - имате избори, желая да Ви изкажа блогадарността си за това внимание, персонално внимание, което отделяте на развиването на руско-сръбските връзки и се надявам, че гласоподавателите в Сърбия ще го оценят. Желая Ви триумф на тези избори. "
Владимир Путин,
президент на Русия

Още след късия диалог при започване на срещата стана ясно: президентът на Сърбия ще получи това, за което е пристигнал в Русия, и го получи, " Комерсант " след срещата.

Каква тъкмо цена е платил Вучич, към този момент се появиха разнообразни тълкования, само че от думите на президента следва, че Сърбия може да купи още съветски оръжия и първите от тях ще дойдат още преди края на годината - да вземем за пример съветски противотанкови ракети " Корнет ". " Не са стратегически, само че са доста значими тактически неща. " Западнобалканската секция на " Свободна Европа " го и с думите: " Ще има и други значими по-големи неща от стратегически интерес за Сърбия и бъдещето, и то не ва далечно бъдеще. " Президентът не навлиза в детайлности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР