Русия се готви да предостави на Иран усъвършенстван спътник. Той

...
Русия се готви да предостави на Иран усъвършенстван спътник. Той
Коментари Харесай

Русия доставя на Иран спътник за следене на военни цели в Близкия Изток

Русия се готви да даде на Иран модернизиран сателит. Той ще разреши на Техеран да следи евентуални военни цели в Близкия изток. Това заяви вестник " Вашингтон пост ", представен от Ройтерс.

Планът планува да бъде доставен сателит съветско произвеждане " Канопус-В ", оборудван с камера с висока резолюция, който може да бъде изстрелян от Русия до месеци, уточни изданието.

Информацията беше оповестена единствено дни преди американският президент Джо Байдън и съветският президент Владимир Путин да се срещнат в Женева и в миг, когато Иран и Съединени американски щати водят непреки договаряния да съживят нуклеарното съглашение от 2015 година, отбелязва Ройтерс.

Спътникът ще разреши " непрекъснато наблюдаване на най-различни обекти, вариращи от петролни рафинерии в Персийския залив и израелски военни бази до иракски казарми, в които са настанени американски бойци ", уточни вестникът, като се базира на неназовани свои източници от Съединени американски щати и Близкия изток.

Макар и " Канопус-В " да е сателит, предлаган на пазара за приложимост за цивилен потребности, командирите на иранската Революционна армия са посещавали няколко пъти Русия след 2018 година, с цел да оказват помощ за договарянето на съглашението, оповестява " Вашингтон пост ".

Тази пролет съветски специалисти са посетили Иран, с цел да оказват помощ с образованието на екипите, които ще ръководят спътника от новопостроен обект край Карадж западно от Техеран, добавя вестникът.

Спътникът ще е с съветски хардуер, показва " Вашингтон пост ", " в това число камера с резолюция 1,2 метра - доста усъвършенстване в съпоставяне със сегашните благоприятни условия на Иран, само че към момента прекомерно надалеч от качеството, постигано от американските шпионски спътници ".

През април 2020 година Революционната армия заяви, че е изстреляла сполучливо в орбита първия ирански боен сателит, което накара тогавашния държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо да изиска на Техеран да бъде потърсена отговорност, тъй като смяташе, че тези дейности нарушават резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР