Русия се е оказала "изолирана" от останалите страни членки на

...
Русия се е оказала "изолирана" от останалите страни членки на
Коментари Харесай

Русия е изолирана на срещата на външните министри на Г-20, каза френската външна министърка

Русия се е оказала "изолирана " от останалите страни членки на Г-20 на среща на външните министри на организацията. Това сподели в петък френската външна министърка Катрин Колона в изявление, представено от Българска телеграфна агенция.

Срещата се състоя на остров Бали, Индонезия по-рано денем. Тя имаше за цел да сложи основите за среща на върха на водачите на Г-20 по-късно тази година. Войната в Украйна и възходящите световни цени на храните и силата, произлизащи от войната, бяха преди всичко в дневния ред.

Страната хазаин предложения съветския външен министър Сергей Лавров, макар запасите на Запада, който осъжда съветската инвазия в Украйна и упреква Москва за международната хранителна и енергийна рецесия, провокирана от спора.

"Русия е толкоз изолирана, че Лавров си отпътува от конференцията още на обед, откакто се изрече ", сподели Колона.

Лавров си потегли след рецензии на външния министър на Германия Аналена Бербок за войната. Дискусията на дипломатите „ съвсем незабавно, щом те взеха думата, се отклони към неистовите рецензии към Руската федерация във връзка със обстановката в Украйна “, сподели Лавров.

"Очаквахме среща, на която да има разнообразни разграничителни линии, само че в действителност Русия се оказа изолирана, а отговорността ѝ подчертана, даже от някои страни, за които може би си е мислела, че могат да имат по-нюансирана позиция и да я поддържат ", добави министърката.

Нито една страна от Г-20, даже всред тези от БРИКС, които са по-близки до Москва, не "подкрепи съветската позиция ", прецизира Колона.

"Дори Китай стартира своето изявление с отбелязването, че Уставът на Организация на обединените нации би трябвало да бъде в центъра на интернационалните връзки. Същото сподели и Индия ", добави министърката, съгласно която Западът е съумял да сътвори обединен фронт против Русия.

По време на срещата някои западни водачи приканиха Русия да бъде изхвърлена от групата. Съединените щати и техните съдружници заплашиха да бойкотират срещата на върха през ноември, в случай че съветският президент Владимир Путин не бъде отхвърлен от форума.

По-рано държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен осъди съветската инвазия. „ Това, което към този момент чухме през днешния ден, е мощен хор от целия свят... за нуждата да се постави завършек на експанзията “, сподели Блинкен.

Руската инвазия в Украйна, която стартира на 24 февруари, докара до международна дипломатическа рецесия и невиждани стопански наказания на Запада против Русия. Някои от най-големите банки в страната от главната световна система за междубанкови преводи SWIFT .

Москва беше от Съвета на Европа, най-голямата и остаряла политическа и правозащитна организация в Европа.

През май Съветът по правата на индивида на Организация на обединените нации с преобладаващо болшинство да размени Русия с Чехия. По-рано през март по време на изказване на Лавров пред Организация на обединените нации голям брой дипломати демонстративно напуснаха залата.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР