Русия със стратегически план за нефта на Сирия Подходът на

...
Русия със стратегически план за нефта на Сирия Подходът на
Коментари Харесай

Русия със стратегически план за нефта на Сирия
Подходът на р

Русия със стратегически проект за нефта на Сирия
Подходът на съветските компании към нефто-газовия бранш в Сирия се състои в стратегически проект, предопределен освен към възобновяване на разрушената стопанска система там, само че и към обезпечаване на големи приходи десетилетия напред.

Военно-политическата обстановка в Сирия е нормализирана и съветските компании стартираха геологопроучвателни работи на сушата и по шелфа на арабската република. Представители на нефто-газовия бранш показаха подготвеност да вземат участие във възобновяване на енергийната инфраструктура в страната. Какъв е ползата на Русия от това партньорство и кой е кадърен да й попречи за реализацията на набелязаните планове, за това написа Александър Леснъйх в РИА “Новости ”.

В началото на юли министерството на енергетиката заяви, че интерес към плановете в Сирия са показали водачи в бранша, включително „ Зарубежнефть “, „ Зарубежгеология “ /дъщерна компания на „ Росгеология “/, „ Технопромекспорт “ /част от „ Ростех “/ и „ СТГ-инжиниринг “. Принципно нищо ново не ги чака, те имат опит в района. Например, преди две години една от съветските компании пое водещата роля при изследванията в Кипърския шелф. Така, че няма смисъл от подозрения в триумфа. Ние сме заинтересувани от съдействието със Сирия и от осъществяването на редица действия, само че все още се намираме в начален стадий на договарянията, показва формалният представител на „ Росгеология “ Антон Сергеев.

[b]Не единствено проучвания[/b]

Руските компании нямат никакво желание да се лимитират от всевъзможните изследвания. Става дума освен за към този момент провеждащите се геоложки изследвания, само че и за възобновяване на цялата енергийна инфраструктура в страната – нефтопреработващите фабрики, тръбопроводите и Топлоелектрическа централа. „ Русия е изграждала инфраструктурата в Североизточна Африка, в Либия. Ние имаме доста огромен опит в строителството на тръбопроводи и сполучливо сме го ползвали в страните от Близкия Изток и Северна Африка. Ако не се случат спомагателни военни катаклизми в Сирия, то ние можем да ги възстановим там да 2-3 години “, счита генералният шеф на Института за енергийна тактика Виталий Бушуев. Трябва да се означи, че до момента в който за тръбопроводите и нефтопреработващите фабрики няма никаква съответна информация, то за ремонтите на Топлоелектрическа централа Русия и Сирия към този момент си стиснаха ръцете. До войната електропреносната система в републиката бе една от най-добре развитите и мощните в района. Сега повече от половината станции не действат. Така, че основната цел на този стадий е домовете на милиони хора да се снабдят с електричество. „ Подписани са меморандуми за взаимно съгласие сред Сирия и Русия за възобновяване на сирийските електростанции. Например, в Топлоелектрическа централа в Алепо би трябвало да се пуснат в употреба втори, трети и четвърти генератори. Ще проучим опцията за стартирането на два парогенератора за преработката на 700 МВт “, е споделил сирийският министър на електрическата енергия Зухейр Харбутли пред „ Sputnik Arabic “.

[b]Стратегически план[/b]

Ако се вземе под внимание единствено статистиката, ползата на Русия към сирийските нефто-газови планове не е напълно понятен. Според данните от миналогодишния доклад, проучените ресурси от петрол в Сирия са едвам 2,5 милиарда барела, а природният газ – 0,3 трилиона куб. метра. За съпоставяне: в Иран количествата са надлежно 158,4 милиарда барела и 33,5 трилиона куб. метра. И това са единствено проучените ресурси, поради които в целия свят се сътвориха задоволително съществени проблеми. В частност, анализатори от американската капиталова компания Sanford C. Bernstein & Co. при започване на юли оповестиха за пагубен спад на вложенията на водещи нефто-производители в изследванията на новите залежи за последните 20 години. В резултат запасите се свиха приблизително до 30%. Подходът на съветските компании към нефто-газовия бранш в Сирия се състои в стратегически проект, предопределен освен да възвърне срината стопанска система на арабската република, само че и да получава десетилетия напред големи приходи от това.

При това още на този стадий може да се приказва за изцяло съответни вероятности – преди няколко години в Средиземно море бяха открити евентуално най-големите в света ресурси от природен газ. Освен другите страни, Сирия също има териториален достъп до тях. Разбира се, сходни огромни действия изискват и съществени вложения, а държавното управление на Сирия няма такива средства. Така, че бремето на финансирането очевидно ще легне на плещите на съветските компании. И това още не значи, че след реализацията на плановете всичко, което ще им остане, ще е да си намажат филията със сирийското благодаря. Ние ще възвръщаме, а сирийците ще се разплатят с нас с част от добивания петрол от тези залежи, които влязат в строя, твърди професорът от Института за Азия и Африка при МГУ Владимир Исаев.

[b]Тези, които ни „ обичат “, ни следват отзад[/b]

Като се вземе поради по какъв начин в този момент се образува външнополитическата конюнктура, против триумфите на съветските компании в сирийския нефто-газов бранш право съразмерно ще се засилят опитите на други страни да притиснат и изведат оттова Русия. На първо място това касае интернационалните нефто-газови колоси. Безспорно, те ще опитат да интегрират своя бизнес в Сирия след края на войната. Но надали държавното управление в арабската република ще ги одобри с разтворени прегръдки. Твърде пресни са спомените за демарша на Shell и Total през декември 2011 година на фона на обострената реторика на западните водачи по адрес на законното държавно управление. Но дори и на другарските страни надали ще им се отдаде да „ притиснат “ Русия. По-скоро те ще се захванат за доста по-характерни за самите тях планове. Първи в този лист е Китай с големия си капиталов капацитет. „ Пекин не има опит, защото цялата нефтопреработваща индустрия беше основана от Съюз на съветските социалистически републики. Китай ще се ангажира със строителството на пътища, за това са подписани контрактите, както и с възобновяване на селското стопанство, или на текстилните заводи, да вземем за пример “, счита Владимир Исаев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР