Русия съобщи за смъртта на легендарния разузнавач Джордж Блейк, преминал

...
Русия съобщи за смъртта на легендарния разузнавач Джордж Блейк, преминал
Коментари Харесай

Почина британският двоен агент Джордж Блейк, преминал на страната на СССР

Русия заяви за гибелта на именития шпионин Джордж Блейк, минал на руска страна от английската загадка работа Разузнавателна служба на Великобритания (Сикрет интелиджънс сървис).

Той е умрял на 98-годишна възраст, заяви Сергей Иванов - шефа на пресбюрото на съветската Служба за външно разузнаване (СВР).

Блейк е един от серията английски разузнавачи, минали на страната на Съюз на съветските социалистически републики в годините след Втората международна война. СВР особено показва, че това е станало по тяхно лично разбиране. "Блейк откровено обичаше нашата страна и се възхищаваше от подвига на народа във Великата отечествена война ", уточни Иванов.

Над 10 години Блейк е бил двоен сътрудник, предавайки на Съюз на съветските социалистически републики секретни данни, с помощта на които са били разкрити стотици английски сътрудници в страните от социалистическия блок - самият той приказва в записките си за съвсем 400 души.

Изпращал е разследващи обзори от военното министерство на Англия и данни за степента на информираност на британците и американците по отношение на военните секрети на Съветския съюз.

Заради измяната си Блейк през 1961 година е наказан в родината си на 42 година затвор за шпионаж. През 1966 година благодарение на участници в английското пацифистко придвижване съумява да избяга от лондонския затвор "Уърмуд Скрабс " и да се трансферира в Германска демократична република, а оттова - в Москва.

В Русия получава съветското име Георгий Иванович Бехтер и чин полковник от руското външно разузнаване. Работи в авторитетния Институт за международна стопанска система и интернационалните връзки. Изучава проблемите на Близкия и Средния изток.

Дълги години е създател и англоезичен редактор на ежегодника "Разоръжаване и сигурност ", взе участие в рускоезичното издание на ежегодника на Стокхолмския институт за проучване на проблемите на мира. Участва в подготовката на фрагменти на СВР на Русия.

От СВР показват, че Блейк е бил високо скъп и почитан в новата си татковина и е награден с редица най-високи руски ордени и други оценки. Самият той споделя за себе си, че е "чуждестранна марка, приспособила се към руските пътища ".

Блейк е създател на две мемоарни книги - " "Друг избор няма " и "Прозрачни стени ". През 2011 година се състоя премиерата на художествено-документалния филм "Изборът на сътрудника Блейк ", в снимането на който взе участие и самият той.

За него са написани доста книги и на Запад, в които той е окачествяван като "супершпионин " и "най-големия изменник в историята ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР