Русия съжалява, че Украйна реши да скъса договора за дружба

...
Русия съжалява, че Украйна реши да скъса договора за дружба
Коментари Харесай

Русия съжалява за решението на Украйна да не поднови двустранния договор за приятелство

Русия съжалява, че Украйна реши да скъса контракта за дружба сред двете страни. Това съобщи през днешния ден почитан съветски посланик, представен от ТАСС.

"Украйна реши да не продължава огромния контракт с Русия, естествено мощно съжаляваме за това. При все че договорът бе рамков, той даваше звук за всички останали съглашения ", сподели пред публицисти Андрей Руденко, шефът на Второ ръководство за Общността на самостоятелните страни в съветското министерство на външните работи.

Вчера Русия получи публична нота от Украйна във връзка непродължаването на Договора за дружба, съдействие и партньорство с Русия от 1997 година

"Това е фиктивен доклад, съгласно който от 1 април договорът губи мощ ", означи през днешния ден Руденко.

"В тази нота се аргументират доста в детайли всички нарушавания от страна на Русия, наблягам, точно на всички основни положения от контракта (...) Този контракт е нарушен фундаментално от Русия, по тази причина не може да бъде удължен ", сподели на 21 септември украинският външен министър Павло Климкин.

Според него става дума за следните нарушавания: въоръжена експанзия против Украйна, хибридна война, стопански напън и нарушавания на правата на украински жители.

Договорът за другарство сред Русия и Украйна бе подписан през май 1997 година и влезе в действие през април 1999 година за период от 10 години с автоматизирано възобновяване за последващи десетгодишни интервали, в случай че няма несъгласие от някоя от страните. През октомври 2018 година изтича срокът, в който страните би трябвало да заявят дали имат желание да продължат контракта или да го разтрогнат, отбелязва ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР