Русия реши, че не иска да се присъедини към НАТО

...
Русия реши, че не иска да се присъедини към НАТО
Коментари Харесай

Русия "реши", че не иска да се присъедини към НАТО през 90-те: Антъни Блинкен

Русия " реши ", че не желае да се причисли към НАТО през 90-те години на предишния век, макар че " хората говореха за това ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен пред телевизионния водещ Стивън Колбърт в предаването му в четвъртък. Руски публични лица, в това число президентът Владимир Путин, настояват, че опитът на страната им да се причисли към блока е бил възпрепятстван от Запада.

Блинкен взе участие в " Късното шоу ", с цел да приказва за политиката на Съединени американски щати по отношение на Русия и за аргументите, заради които Вашингтон счита, че с нападението си против Украйна Путин е работил срещу личните си оповестени цели.

" Той искаше да попречи на НАТО да се разшири с Украйна. Сега това са Финландия и Швеция ", сподели американският чиновник, като се базира на молбите за участие, които двете скандинавски страни изпратиха на НАТО тази седмица.

 

Колбърт цитира мнението на папа Франциск, че разширението на НАТО в Европа е частично отговорно за рецесията в Украйна , само че министърът съобщи, че това не е по този начин.

 

" НАТО е защитителен съюз ", увери той. " Тя няма нападателни планове против Русия. Никога не е нападала Русия и няма да я нападне. Тя не има намерение да атакува Русия. "

След това водещият предложи една, по думите му, " безумна концепция ", съгласно която на Русия също би трябвало да бъде разрешено да се причисли към НАТО. На това Блинкен дава отговор, че " през 90-те години на предишния век това в действителност беше нещо, за което се говореше ".

" Е, руснаците взеха решение, че това не е това, което желаят да създадат ", добави той, до момента в който публиката се смееше.

 

Същото изказване, че Русия е имала опция да стане член на НАТО, само че е отказала, е изказвано от редица американски публични лица, в това число президента Бил Клинтън, който предишния месец написа публикация, в която подлага на критика Русия, споменавайки този въпрос, само че оспорвайки разказите на Путин за диалозите с него.

През февруари Путин си спомни по какъв начин по време на визитата на Клинтън в Москва през 2000 година е попитал госта си по какъв начин ще реагират Съединени американски щати, в случай че Русия изиска участие в алианса. " Реакцията на въпроса ми беше доста сдържана ", сподели той.

" Да, НАТО се разшири макар възраженията на Русия, само че разширението беше обвързвано с освен това от връзките на Съединени американски щати с Русия ", написа в отговора си някогашният американски водач. Той добави, че " [САЩ] са оставили отворена вратата за вероятно участие на Русия в НАТО ".

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява публикацията на Клинтън по-категорично.

" Знам сигурно, че американската страна неведнъж е говорила за невъзможността за такова участие. Де факто беше казано, че вратите, в противен случай, са затворени, тъй като това е фундаментално невероятно ", сподели той.

Русия нееднократно е отправяла рецензии към НАТО, заявявайки, че разширението му към съветската граница съставлява сериозна опасност за съветската национална сигурност. По време на повишаването на напрежението преди нападението против Украйна Москва направи финален опит да си обезпечи правно обвързващи гаранции, че Украйна няма да се причисли към блока, само че ѝ беше отговорено, че такива няма да бъдат дадени.

 

Съединени американски щати настояват, че политиката на отворени порти е от значително значение за НАТО, макар че неговият организационен документ не включва такава наредба и, в противен случай, разрешава на всеки член да блокира присъединението на нови членове. Между другото, тази политика закупи нова новост, откакто Турция заплаши да наложи несъгласие на заявките на Финландия и Швеция.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР