Русия развива активно военно-техническо сътрудничество (ВТС) с африканските страни, каза

...
Русия развива активно военно-техническо сътрудничество (ВТС) с африканските страни, каза
Коментари Харесай

Путин: Въоръжените сили на редица страни от Африка се нуждаят от помощ в борбата с тероризма

Русия развива интензивно военно-техническо съдействие (ВТС) с африканските страни, сподели съветският президент Владимир Путин в изявление за ТАСС в навечерието на срещата на върха Русия-Африка в Сочи на 23-24 октомври.

Той особено акцентира, че основатели на нови съглашения в тази сфера постоянно са евентуални купувачи на съветска военна техника, които "трябва да пазят суверенитета и независимостта на своите страни, в това число и от екстремистки и терористични групировки ".

"Въоръжените сили и органите на правовия ред в редица африкански страни не са способни независимо да противодействат на бандитските формирования и се нуждаят от основна помощ - уточни Путин. - Ние ще продължим курса си към разширение на контактите сред спецслужбите и правоохранителните структури на Русия и африканските страни в региона на битката с тероризма, проведената престъпност, разпространяването на опиати, прането на пари, незаконната миграция и пиратството. "

Според съветския държавен глава това е "допълнителен тласък към взаимоотношение с Русия, която има богат опит в битката с тероризма, в това число и в Сирия ". Той уточни, че сега работят съглашения за ВТС с над 30 африкански страни, на които Москва доставя "широка номенклатура от въоръжения и техника ". Путин посочи, че част от техниката се дава на безплатна основа, добавяйки, че това е нормална процедура, следвана от всички водещи страни в света. Той означи също, че Русия дава принос за подготовката на военни фрагменти на африканските страни, взе участие в образованието на африкански мироопазващи сили.

Путин сподели още, че ситуацията в доста региони на Африка остава несигурно: не са уредени редица междунационални и етнически спорове, редуват се остри политически и социално-икономически рецесии. "Висока интензивност в Северна Африка, в Сахарско-Сахелската зона, в региона на езерото Чад, в Африканския рог, демонстрират редица терористични организации, в това число Ислямска страна, Ал Каjда, Боко Харам, Аш Шабаб ", означи съветският водач.

"Неслучайно лозунгът на (предстоящата) среща на върха е - "За мир, сигурност и развиване ". Без решаването на тези проблеми не може да има поредно придвижване напред ", акцентира Путин пред ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР