Русия разшири днес санкциите си срещу британски отговорни лица, на

...
Русия разшири днес санкциите си срещу британски отговорни лица, на
Коментари Харесай

Пореден епизод от ескалацията на санкциите между Русия и европейски страни

Русия разшири през днешния ден глобите си против английски виновни лица, на които забрани влизането в страната. Това се показва в изказването на съветското външно министерство, публикувано в сряда и представено от ТАСС. Мярката е огледална - в отговор на сходни ограничения, признати през октомври от Лондон по отношение на Москва на фона на хипотетичното отравяне на съветски опозиционер Алексей Навални.

Британският дипломат в Русия Дебора Бронърт беше извикана през днешния ден в съветското външнополитическо ведомство, с цел да бъде известена за това решение, като й бе връчена нота.

Посланик Бронърт бе известена, че " в отговор на неконструктивните и вражески дейности на английските управляващи, свързани с приемането през октомври тази година на неприемливи и неразумни ограничаващи ограничения против съветските жители под претекст на хипотетичното им присъединяване в случая с Алексей Навални, съветската страна, на правилото на взаимност, взе решение за разширение на броя на английските жители, на които е неразрешено влизането на територията на страната ни ", съобщи външното министерство.

От ведомството разясниха, че в листата " са включени тези, които вземат участие в ескалацията на антируските санкционни действия ".

На 15 октомври Европейският съюз наложи наказания на съветски жители по отношение на случая с Навални, против който съгласно европейските страни е употребявано отровно вещество от вида Новичок, отбелязва ТАСС.

Какви наказания постановиха Брюксел и Лондон на Москва

В санкционния лист на Европейски Съюз влязоха шефът на ФСБ Александър Бортников, първият заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителят на отдела за вътрешна политика на президента Андрей Ярин, заместник-министрите на защитата Алексей Криворучко и Павел Попов и пълномощникът на съветския президент в Сибирския федерален окръг Сергей Меняйло.

Държавният проучвателен институт по органична химия и технологии също беше включен в санкционния лист. Съответното решение е оповестено в Официален вестник на Европейския съюз.

Подобно решение за ограничаващи ограничения взе и държавното управление на Обединеното кралство. Лондон глоби седем съветски чиновници, измежду които и предприемачът Евгений Пригожин, прочут с близостта си с президента Владимир Путин, напомни Агенция Франс Прес.

В понеделник Русия разшири глобите и против немски чиновници, в отговор на ограниченията, подхванати през октомври от Европейския съюз, който упрекна Москва, че стои зад хакерската офанзива против Бундестага през 2015 година

Отравянето на Навални

Навални се разболя тежко на 20 август на борда на аероплан в Сибир и сега е в Германия. Според няколко западни лаборатории опозиционерът е бил токсичен благодарение на нервнотоксичен сътрудник от вида " Новичок ", вещество, основано от руски експерти за военни цели.

Заключението беше доказано от Организацията за възбрана на химическите оръжия, а следствие на няколко медии уточни отговорността на ФСС за това отравяне.

Руските управляващи отхвърлят всякаква отговорност и слагат под подозрение изказванието за отравяне.

Как потеглиха глобите

Санкциите по " случая Навални " бяха наложени при режима на ограничаващи ограничения за разпространяване и потребление на химическо оръжие. Механизмът за въвеждането им бе утвърден от Съвета на Европейски Съюз на 15 октомври 2018 година по отношение на обвиняването на Обединеното кралство против Русия за отравяне на някогашния чиновник на ГРУ Сергей Скрипал с нервнотоксичен сътрудник от вида " Новичок " в Солсбъри на 4 март същата година.

Ограничения бяха наложени на физически и юридически лица (независимо от поданството и местонахождението), които съгласно Европейски Съюз дават отговор за създаването или потреблението на химическо оръжие, както и на тези, които дават финансова, техническа, материална или друга поддръжка на лица, които създават и употребяват химическо оръжие или са били по някакъв метод свързани с тях. Санкциите включват възбрана за влизане в страни от Европейски Съюз и заледяване на финансови активи в европейски банки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР